Završetak tečaja iz protueksplozijske zaštite

Na Policijskoj akademiji, 8. srpnja 2022. godine, završio je s radom Tečaj specijalizacije iz protueksplozijske zaštite, za 15 policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova RH i 3 djelatnika Ministarstva obrane RH

Sukladno Planu policijskog obrazovanja Ministarstva unutarnjih poslova za 2022. godinu, u Policijskoj akademiji, vremenu od 14. veljače do 8. srpnja 2022. godine, održan je Tečaj specijalizacije iz protueksplozijske zaštite na kojem su se polaznici osposobili za samostalno obavljanje poslova i zadataka iz domene protueksplozijske zaštite i protudiverzijskih pregleda, te načinima postupanja s formacijskim i improviziranim eksplozivnim sredstvima.
 
Prema Nastavnom planu i programu navedeni Tečaj se realizirao u trajanju od 649 sati predavanja, od toga 380 sati teorijske i 269 sati praktične nastave, a obuhvaćena su područja terorizma, eksplozivnih tvari, minsko eksplozivnih sredstava, streljiva, topničkih, zrakoplovnih i mornaričkih sredstava, osnove KBRN oružja, specijalnih upaljača i mina iznenađenja, improviziranih eksplozivnih naprava, protueksplozijske opreme i uređaja, mjera zaštite od ionizirajućeg zračenja, prve pomoći, komunikacijske kulture i upravljanja stresom, topografije, skladištenja i prijevoza eksplozivnih sredstava i očevida eksplozija.

Program je obuhvatio i vrlo velik broj praktičnih vježbi sa vježbovnim, ali i bojevim sredstvima, čime se simuliraju i stvaraju stvarni uvjeti rada djelatnika na terenu. Isto tako, program je oplemenjen stručnim posjetima i studijskim boravcima u institucijama koje se profesionalno bave aktivnostima koje su usko vezane uz rad i djelovanje službenika protueksplozijske zaštite.
 
Svečanom zatvaranju prisustvovali su Tomislav Vukoja, voditelj Protueksplozijske službe Uprave za javni red i sigurnost, Željko Buhin iz Službe za osiguranje i zaštitu štićenih objekata Uprave za posebne poslove sigurnosti, Veljko Štriga iz Zapovjedništva za intervencije, Mario Kokić policijski službenik Regionalne protueksplozijske jedinice Osijek, predavač Marijan Nikolaus te voditelj Tečaja Zoran Krsnik, koji su se prigodno obratili polaznicima.
 
Nakon urednog pohađanja nastave i sudjelovanja u svim aktivnostima predviđenim u programu Tečaja, te uspješnog polaganja završnog ispita pred Povjerenstvom, polaznici su stekli odgovarajuće kompetencije koje su nužne za obavljanje poslova protueksplozijske zaštite.

Pisane vijesti