Završetak specijalističkog Tečaja za vodiče i službene pse za detekciju eksploziva

Tri vodiča i tri službena psa za detekciju eksploziva uspješno su završili svoje školovanje

U periodu od 18. listopada 2021. godine do 13. travnja 2022. godine u Službi za obuku vodiča i dresuru službenih pasa, provodio se specijalistički Tečaj za vodiče i službene pse za detekciju eksploziva. Nakon završetka Tečaja, vodiči i službeni psi obavljat će operativne zadaće za potrebe Uprave za posebne poslove sigurnosti kao i na području PU zadarske.

Tečaj se provodio na području PU zagrebačke, dok je terenska nastava održana u Valbandonu, na području PU istarske. Polaznici Tečaja i službeni psi uspješno su svladali sve cjeline predviđene nastavnim planom i programom. Tijekom trajanja Tečaja, polaznici, već iskusni vodiči službenih pasa, kroz praktični rad i predavanja educirani su kako uporabiti službenog psa za detekciju eksploziva prilikom pregleda zatvorenih i otvorenih prostora, prijevoznih sredstava, poštanskih pošiljaka, paketa i prtljage, kako da samostalno planiraju i održavaju fizičku i radnu kondiciju službenog psa, kako rukovati uzorcima eksploziva i izraditi potrebnu dokumentaciju u svezi uporabe službenog psa za detekciju eksploziva. Također, policijski službenici unaprijedili su svoja znanja o fizičkim i psihičkim karakteristikama radnih pasmina pasa, o preventivnom djelovanju radi zaštite zdravlja pasa, prepoznavanju hitnih stanja kod pasa i pružanju prve pomoći do dolaska kod veterinara te načinu osiguranja optimalnih uvjeta za prehranu i smještaj pasa. Posebna pozornost posvećena je praktičnom radu, vježbama poslušnosti, a osobito pasivnoj markaciji, a sve kako bi se izgradila što bolja kontrola prilikom rada sa psima za detekciju eksploziva i otklonila opasnost od aktiviranja eksplozivne naprave prilikom pronalaska. Terenska nastava bila je važna jer je pridonijela procesu socijalizacije pasa na brodove, kao i zbog izvođenja vježbi detekcije na plovilima, u specifičnim uvjetima i podneblju.

Timovi - polaznici Tečaja, vodiči i službeni psi pokazali su vrlo dobro znanje na završnom ispitu, što nedvojbeno govori da su stekli potrebne kompetencije neophodne za obavljanje svakodnevnih operativnih zadaća. Voditeljica Centra Danijela Petković podijelila je uvjerenja o uspješno završenom Tečaju za sve vodiče i službene pse, a Instruktorica Zvjezdana Kušter emotivno se oprostila sa svojim polaznicima,  pohvalivši njihov trud i motiviranost, rekavši kako joj je bilo ugodno raditi s grupom i kako će uvijek biti na raspolaganju za njihove upite, dodatne informacije, kao i za pomoć i podršku u daljnjem radu.

Pisane vijesti