Završetak specijalističkog Tečaja za vodiče i službene pse za detekciju droga

Pet vodiča i pet službenih pasa za detekciju droga uspješno je završilo svoje školovanje

Usprkos otežanim uvjetima rada izazvanih pandemijom virusa COVID-19, u Centru za obuku vodiča i dresuru službenih pasa u planiranom roku, uspješno je završen specijalistički tečaj za pet vodiča i pet službenih pasa za detekciju droga. Nakon završetka tečaja, vodiči i službeni psi obavljat će operativne zadaće na područja PU zagrebačke, PU koprivničko-križevačke,  PU osječko-baranjske, PU virovitičko-podravske i PU međimurske, gdje će sasvim sigurno značajno pridonijeti suzbijanju krijumčarenja droga i povećanju sigurnosti, kako građana Republike Hrvatske, tako i Europske unije.

Tečaj za detekciju droga proveden je na području PU zagrebačke, dok je terenska nastava, u suradnji s Ministarstvom obrane RH, provedena na području PU splitsko dalmatinske, u ratnoj luci LORA. Terenska nastava bila je važna radi provođenja socijalizacije pasa na brodove i izvođenja vježbi detekcije na plovilima, u specifičnim uvjetima i podneblju. Polaznici Tečaja i službeni psi uspješno su svladali sve cjeline predviđene nastavnim planom i programom. Cilj je da se dođe do standardizacije osposobljavanja vodiča i službenih pasa za detekciju droga što se posebno očituje u vježbama poslušnosti, vježbama detekcije droga, pasivnoj markaciji te metodama pozitivnog nagrađivanja (kliker metoda, nagrađivanje hranom i aportom i sl.). Posebna pozornost usmjerena je na praktični dio školovanja, kao i usvajanje svih potrebnih znanja i vještina sa svrhom osposobljavanja policijskih službenika iz ustrojstvenih jedinica Ministarstva za samostalno obavljanje poslova vodiča službenih pasa za detekciju droga.

Usvojena znanja i vještine rezultirali su vrlo dobrim ocjenama na završnom ispitu, a što svakako ukazuje na kvalitetu rada instruktora, zainteresiranost polaznika tečaja za rad sa psima, ali i kvalitetu pasa s kojima se provodilo školovanje. Voditeljica Centra Danijela Petković podijelila je uvjerenja o uspješno završenom Tečaju za sve vodiče i službene pse, a Instruktor Tomislav Tušek naglasio je da će uvijek biti na raspolaganju za njihove upite, dodatne informacije, kao i za pomoć i podršku u daljnjem radu.

Pisane vijesti