Završetak specijalističkog tečaja vodiča i službenog psa za praćenje ljudskog traga

Jedan polaznik specijalističkog tečaja za vodiče i službene pse za praćenje ljudskog traga iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske uspješno je završio tečaj

Dana 05. lipnja 2024. godine u Centru za obuku vodiča i dresuru službenih pasa u Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ jedan polaznik specijalističkog tečaja za vodiče i službene pse za praćenje ljudskog traga iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske uspješno je završio tečaj.

Tečaj je trajao mjesec dana po skraćenom programu, budući da se radi o iskusnom vodiču službenog psa koji je zanovio drugog psa. Tijekom 2023./2024. godine u suradnji s instruktorima Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa sa psom provodio je pripremnu fazu školovanja kroz vježbe i treninge.

Za potrebe školovanja korišteni su prostori Policijske akademije “Prvi hrvatski redarstvenik”, razni pogodni prostori na području Grada Zagreba, kao i razni drugi otvoreni  prostori pogodni za održavanje vježbi za praćenje ljudskog traga sa službenim psom.

Tijekom samog školovanja polaznik tečaja je sa službenim psom u pratnji instruktora Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa održavao vježbe na terenskoj nastavi, na području PU sisačko-moslavačke, gdje je odslušao predavanje te potom odradio vježbu na temu osnove topografije (uvod u digitalnu topografiju, instalacija i korištenje softwerea za digitalnu topografiju sa praktičnom vježbom).

Načelnik Policijske akademije “Prvi hrvatski redarstvenik” Josip Ćelić čestitao je vodiču službenog psa te uručio uvjerenje na uspješno završenom specijalističkom tečaju za praćenje ljudskog traga i uvjerenje za rad službenom psu.

Voditelj Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa Miroslav Puž čestitao je policijskom službeniku-vodiču službenog psa na ostvarenim rezultatima na završnom ispitu, uz želju za puno uspjeha u njegovom daljnjem profesionalnom radu te pohvalio polaznika tečaja za zalaganje na tečaju.

S ovim specijalističkim tečajem za ovu godinu završili su svi specijalistički tečajevi u Centru te da je odškolovano ukupno 20 vodiča i službenih pasa, od čega 8 vodiča sa službenim psima napadačke namjene, 4 vodiča sa službenim psima za detekciju droge, 6 vodiča sa službenim psima za detekciju eksploziva, jedan vodič sa službenim psom za zaštitu državne granice te jedan vodič sa službenim psom za praćenje ljudskog traga.

Centar nadalje uz ostale aktivnosti planira s testiranjem i nabavkom službenih pasa za predstojeće specijalističke tečajeve koji započinju u listopadu 2024. godine.     
 

Pisane vijesti