Završene peta i šesta iteracija Frontexove obuke u Smještajno-obučnom centru granične policije Spačva

Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ i dalje aktivno sudjeluje u organizaciji i provedbi Frontexovih obuka 

U Smještajno-obučnom centru granične policije Spačva 29. travnja 2023. godine završila je šesta iteracija obuke stalnih Frontexovih snaga kategorije 1, pod nazivom Annual training on the Use of Force for the statutory staff of the Standing Corps Cat 1.

Tijekom dva tjedna u centru Spačva i na streljani u Ceriću Frontexovi treneri provodili su obuku za 77 službenika, koji su bili podijeljeni u tri grupe i tijekom tri dana prolazili su obuke o vatrenom oružju – korištenje, pravila kretanja i stavovi vezani za uporabu vatrenog oružja – zatim taktike uporabe sredstava prisile i pregled osoba, vozila i prostorija, kao i pružanje prve pomoći u situacijama teških ozljeđivanja te kod manjih ozljeda koje nisu opasne po život.

Četvrtog dana obuke provodile su se praktične vježbe osmišljene kao niz situacijskih scenarija, gdje su polaznici demonstrirali znanja i vještine usvojene tijekom prethodnih dana.

Novi Frontexov voditelj zadužen za ovu obuku Marco Carmo izrazio je zadovoljstvo i zahvalu hrvatskim kolegama na odličnoj organizaciji i kvalitetnoj logističkoj potpori u provođenju ovoga godišnjeg usavršavanja i testiranja, koje je organizacijski veoma zahtjevno.

„Timskim radom, suradnjom i usvajanjem novih znanja postižemo izvrsne rezultate“, naglasila je voditeljica Službe za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju Lidija Pentavec kod otvaranja šeste iteracije obuke te naglasila kako je ova vrsta obuke i suradnja Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ s Frontexom od strateškog interesa za Ministarstvo unutarnjih poslova, ali i za Republiku Hrvatsku.

U Hrvatskoj je do kraja kolovoza planirano još devet ovakvih obuka, kojima se jačaju kapaciteti obučnih centara te se ulaže u suvremenu opremu i naprednu tehnologiju s ciljem njihova korištenja u obrazovanju zaposlenika Frontexa te novih generacija policijskih službenika RH.

Velika zahvala Policijske akademije ide PU vukovarsko-srijemskoj na pružanju logističke potpore tijekom trajanja obuka kao i provođenja situacijskih vježbi.

Pisane vijesti