Završena obuka policijskih službenika na temu „ Načini informiranja javnosti i preventivne mjere u suzbijanju radikalizacije i terorizma“

Edukacija je rezultat intenziviranja suradnje policijskih akademija Turske i Hrvatske

U suradnji Policijske akademije Ministarstva unutarnjih poslova i Turske nacionalne policijske akademije, u Valbandonu je danas završena obuka policijskih službenika na temu „ Načini informiranja javnosti i preventivne mjere u suzbijanju radikalizacije i terorizma“ koja je svojevrstan nastavak obuke koja je održana prije dva tjedna pod nazivom ''Procesi radikalizacije koji vode do terorizma i mjere prevencije''. Cilj i ove petodnevne edukacije je upoznati policijske službenike koji rade po liniji rada suzbijanja terorizma s mjerama prevencije kaznenih djela terorizma i radikalizacije.

''Unatoč niskoj razini ugroze Republike Hrvatske po ovom sigurnosnom pitanju, hrvatska policija nastoji razmjenjivati iskustva s drugim zemljama, u ovom slučaju s Turskom koja ima iznimno bogato iskustvo u borbi s terorizmom te različitim oblicima radikalizacije kako pojedinaca, tako i organiziranih grupa. Podići svijest naših policijskih službenika o tome koji procesi u društvu, obitelji te kod pojedinca utječu na proces radikalizacije i približavanja ekstremnom nasilju te kako policija može kroz široku lepezu aktivnosti uspješno prevenirati ovakve pojave i štetne događaje bio je ključni cilj ove dvije povezane obuke, naglasila je pomoćnica načelnice Policijske akademije, Mirjana Abramović, naglasivši kako Policijska akademija nastavlja organizirati razmjene iskustava s drugim zemljama, kakva je i ova obuka s Turskom.
 
Jedno od ključnih pitanja ove obuke bilo je tursko iskustvo koje se odnosilo na proaktivne pristupe policije, usmjerene na pravovremeno detektiranje pojava radikalizacije i sličnih trendova ponašanja te uloga policije u pokretanju različitih društvenih projekata koji imaju za cilj umanjiti konfliktne stavove radikaliziranih pojedinaca i grupa te prevenirati negativna djelovanja pojedinaca i grupa sklonih radikalizaciji i ekstremnom nasilju.

Hrvatski policijski službenici su kroz analize brojnih slučajeva iz prakse, koje su im izložili kolege iz turske Službe za protuterorizam i Trening jedinice Protuterorističke akademije (TEMAK), glavni policijski savjetnici Oğuzhan AÇIKGÖZ,  Osman YÜKSE te sociologinja Ece SİNANOĞLU upoznati s turskim iskustvima i uspješnim metodama u borbi protiv terorizma zasnovanog na ekstremnim lijevim i desnim ideologijama, kao i borbe protiv zlouporabu religije radi počinjenja terorističkih akata. Naglasak je posebno stavljen na biti na prevenciju radikalizacije mladih te načini deradikaliziranja pojedinaca koji su izrazili simpatiju za djelovanje terorističkih grupa ili im pristupili.
 
Edukacija je rezultat intenziviranja suradnje policijskih akademija Turske i Hrvatske od 2019. godine, kada su potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović te ministar unutarnjih poslova Republike Turske Süleyman Soylu u Zagrebu potpisali Memorandum o suglasnosti o jačanju suradnje u području edukacije i istraživanja. Policijska akademija Ministarstva unutarnjih poslova nositelj je spomenutog memoranduma, a riječ je o suradnji koja je svakako korisna za Hrvatsku, s obzirom na bogato iskustva turskih policijskih službenika u borbi protiv terorizma, te radikalizacije koja vodi ka drugim oblicima ekstremnog nasilja kao jednog od najvećih sigurnosnih izazova današnjice.  
 
Od strane turskih kolega posebno je naglašeno kako su hrvatski stručnjaci pokazali zavidno znanje te se mogu zvati lideri u ovom području policijske profesije dok smo zajedno s turskim kolegama pokazali kako ovaj seminar nije završio već nam je otvorio vrata budućim zajedničkim projektima i edukacijama ali ono sto je najvažnije, budućim prijateljstvima naglasila je pomoćnica Abramović zahvalivši se svima na sudjelovanju i organizaciji.

 

Pisane vijesti