Završen tečaj za policijske pregovarače

Na Policijskoj akademiji završen je desetodnevni „Osnovni tečaj za policijske pregovarače“  Zapovjedništva za intervencije

Tijekom tečaja polaznici su stekli osnovana znanja za pregovaranje u kriznim situacijama, krizno komuniciranje, ustrojavanje pregovaračkog tima te funkcioniranje samostalno i u pregovaračkom timu. Navedeno su im omogućili voditelji te zapovjednici timova policijskih pregovarača iz cijele Hrvatske koji su im prenijeli svoje veliko iskustvo i znanje u području kriznog komuniciranja te pregovaranja u kriznim situacijama. Spomenuti policijski službenici su začetnici policijskog pregovaranja i jedini stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom postupanja u kriznim situacijama u Hrvatskoj.  

Načelnik Policijske akademije Josip Ćelić izjavio je da mnoge konfliktne situacije zahtijevaju uključivanje policijskih službenika, a sa sobom nose visok stupanj rizika i neizvjesnosti. U nekim slučajevima pregovaranje može završiti u par minuta, dok u drugima može trajati par dana. Zbog toga je važno da ishod situacije bude što povoljniji za obje strane i tu do izražaja dolaze komunikacijske vještine pregovarača, naglasio je načelnik Ćelić. Na kraju izlaganja je svim polaznicima tečaja zaželio sreću u daljnjem radu i profesionalnoj edukaciji.

Pomoćnik zapovjednika za Specijalnu policiju u Zapovjedništvu za intervencije Stjepan Milković izjavio je kako hrvatski pregovarači stoje ravnopravno uz bok svjetskih pregovarača s kojima aktivno surađuju, poput primjerice Berlinske policije - Službe za krizne situacije, Francuskih pregovaračkih timova, Švicarske službe za krizne situacije (CRU) i  FBI agencije SAD-a, koji već par godina uzastopno sudjeluju na međunarodnim tečajevima za policijske pregovarače Ministarstva unutarnjih poslova.            

Pregovaranja je psihološki proces u kojima obje strane ravnopravno sudjeluju i stoga je vrlo važno znati ključne i osnovne procese pregovaranja u kriznim situacijama, a koje ste imali priliku steći u desetodnevnoj obuci, izjavio je Ilija Jakić voditelj Službe za cjeloživotno obrazovanje i obučne centre Valbandon i Dramalj.

Voditelj pregovarača u Zapovjedništva za intervencije Franjo Filipović izjavio je da je pregovaranje najmanje represivna radnja s kojom se postiže najveći rezultat što podrazumijeva da policijski službenici sa stečenim vještinama i tehnikama kriznog komuniciranja mogu značajno pozitivno utjecati na ishode kriznih situacija.

„Od svih edukacija u kojima sam sudjelovala, a njih je uistinu mnogo, ovo je bez sumnje najbolja. Ovo je najautentičnija, najkreativnija, najozbiljnija edukacija, s najvećom praktičnom implikacijom koju sam dosad vidjela“, izjavila je doc.dr.sc. Ivana Glavina Jelaš.

Provedena evaluacija tečaja pokazala je maksimalno zadovoljstvo polaznika tečaja, koji su isticali njezinu praktičnu vrijednost, kao i činjenicu da se sa ovakvim načinom obuke do sada u hrvatskoj policiji nisu susretali.

Navedeno je vidljivo u izdvojenim mišljenima sudionika:
 
 „Došao sam sa velikim očekivanjima koja su potpunosti ispunjena budući da sam u ova dva tjedna toliko toga vidio, doživio i  kroz praktične vježbe isprobao, što je najbolji način za prenošenje i stjecanje znanja u opisu našeg posla.“

„Znanja i vještine koje smo dobili od  predavača i instruktora je veliko kao ova prostorija, i to je za mene jedan neistraženi svijet, i vjerujem da ćemo svi rasti iz dana u dan u naše daljnjem profesionalnom  smislu i siguran sam da će nam ovaj tečaj pomoći u našem daljnjem razvoju.“

„Ovakav način edukacije uvelike doprinosi modernizaciji policije općenito te značajno doprinosi pozitivnoj percepciji našeg Ministarstva u očima hrvatskih građana kao krajnih korisnika našeg sustava.“


Stranica