Završen seminar za 17 novih multiplikatora granične policije iz područja „Sprječavanje zlouporabe dokumenata“

Seminar iz područja suzbijanja zlouporabe dokumenata provodi se sukladno preporukama agencije FRONTEX

U sklopu suradnje Uprave za granicu i Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“, od 15. do 30. travnja 2024. u smještajnom - obučnom centru granične policije „Spačva“ PU vukovarsko-srijemska, održan je dvanaestodnevni seminar za 17 novih multiplikatora granične policije iz područja sprječavanja zlouporabe dokumenata.

Seminar iz područja suzbijanja zlouporabe dokumenata provodi se sukladno preporukama agencije FRONTEX, te se temelji na praktičnom radu te simulacijskim vježbama, budući da se takav pristup pokazao kao najbolji način učenja.

Cilj seminara je unapređenje znanja i vještina policijskih službenika granične policije vezanih za zaštitne elemente putnih isprava, profiliranje putnika i putnih isprava te korištenje opreme za pregled dokumenata i relevantnih baza podataka tijekom druge linije granične kontrole.

Praktični dio seminara odrađen je na Stalnom graničnom prijelazu za međunarodni promet putnika i roba s inspekcijskim službama Bajakovo, uz korištenje najsuvremenije tehničke opreme na drugoj liniji granične kontrole.

Polaznici su stečena znanja imali priliku primijeniti na obuci u vidu simulacijskih vježbi obavljanja granične kontrole na prvoj i drugoj liniji granične kontrole na području cestovnog graničnog prijelaza za međunarodni promet putnika i robe Bajakovo, a koji je ujedno i najveći cestovni granični prijelaz u Republici Hrvatskoj.

Stečene vještine i kompetencije te ishodi učenja na seminaru su u skladu s kvalifikacijskim okvirom vezanim za poslove granične kontrole.
 
Polaznici će nakon povratka u svoje matične uprave kroz dopunsko stručno usavršavanje multiplicirati stečena znanja na druge policijske službenike koji obavljaju poslove granične kontrole. Važno je istaknuti kako je seminar policijskih službenika iz područja suzbijanja krivotvorenja i zlouporabe dokumenata nužan za jačanje obavljanja poslova granične kontrole u vidu sprječavanja svih oblika zlouporaba identifikacijskih i putnih isprava.

Svoja bogata iskustva iz područja sprječavanja zlouporabe dokumenata polaznicima su podijelili Andrijana Filko, policijska službenica za analizu dokumenata iz Uprave za granicu i Božena Tomaš, policijska službenica Postaje aerodromske policije Čilipi, nacionalni multiplikator iz područja sprječavanja zlouporabe dokumenata.

Voditeljica seminara Ivana Herceg, uputila je čestitke svim polaznicima, na uspješno položenom završnom ispitu te im skrenula pažnju na činjenicu da je ova izobrazba ujedno i poticaj na daljnje usavršavanje u mnogobrojnim dostupnim edukacijama granične policije kroz cjeloživotno obrazovanje.

Za najbolje postignute rezultate na seminaru pohvaljeni su Dejan Oštrajaš iz PU brodsko-posavske, PGP Slavonski Brod, Sandra Vidović iz PU splitsko-dalmatinske, PAP Resnik i  Monika Šnjarić iz PU sisačko-moslavačke, PGP Novska s ispostavom Jasenovac.
 

Pisane vijesti