Završen prvi ovogodišnji modul Partnerstva za obrazovanje

Tema modula bila je istraživanje složenih predmeta, a sudjelovali su stručnjaci iz sedam susjednih zemalja

Danas, 17. svibnja uspješno je dovršen prvi modul projekta Partnership for Education (Partnerstvo za obrazovanje).

Projekt od 2013. godine zajednički provode Policijska akademija i Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj, a obuhvaća ciljane obuke za policijske službenike iz susjednih zemalja (Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije) koje provode američki i hrvatski eksperti.

U proteklih šest godina obrađene su mnoge teme, od procesa pristupanja RH u EU, Schengenskog sporazuma i sustava upravljanja državnom granicom, preko gospodarskog kriminaliteta i financijskih istraga, do rukovođenja i strateškog planiranja na najvišoj rukovodnoj razini, trgovanja i krijumčarenja ljudima, organiziranog kriminaliteta i droga te računalnog kriminaliteta i digitalnih dokaza, a prvi ovogodišnji obradio je temu istraživanja složenih predmeta.

Predavači su bili iz Ministarstva unutarnjih poslova RH te američke Agencije za suzbijanje droga (DEA), a polaznici policijski službenici koji se bave organiziranim i kibernetičkim kriminalitetom te predstavnik tužiteljstva.

Tijekom obuke polaznici su upoznati s formalnim (zakonski, administrativni i tehnički) te neformalnim (policijske i tužiteljske mreže) mehanizmima, kao i procesom donošenja odluka vezanih za strateške i taktičke ciljeve koji su ključni za uspješno upravljanje istraživanjem složenih predmeta. Također su stekli znanje potrebno za poboljšanje nacionalnih i međunarodnih operacija kroz učinkovitiju međunarodnu suradnju i koordinaciju.

Stranica