Završen ovogodišnji ciklus projekta „Partnerstvo za obrazovanje“

Slika /02_vijesti/2019/12/pfp/pfemodulVIII.jpg

Učinjen je još jedan korak u jačanju policijske suradnje u jugoistočnoj Europi


Pedagoško-instruktivnim seminarom za predavače-instruktore održanim prošlog tjedna u zagrebačkom hotelu Sheraton završen je ovogodišnji ciklus projekta „Partnerstvo za obrazovanje“ i učinjen još jedan korak u jačanju policijske suradnje u jugoistočnoj Europi.
 
Naime, s obzirom na to da Policijska akademija raspolaže stručnim i iskusnom kadrom iz područja pedagogije i komunikologije s višegodišnjim iskustvom u provedbi pedagoško-instruktivnih seminara, realiziran je Pedagoško-instruktivni seminar za predavače - instruktore kako bi znanja i iskustva usvojena na prethodnim modulima u okviru „Partnerstva za obrazovanje“, profesionalno i zanimljivo prenijeli svojim kolegama u svojim državama. 
 
Profesorica pedagogije Marija Pajur i stručni specijalist komunikologije Dubravka Labus, uz tehničku pomoć diplomiranog kriminaliste Davora Kontića, svoje su znanje i dugogodišnje radno iskustvo iz područja učenja, pamćenja, nastavnih tehnologija, metoda rada u poučavanju i obuci odraslih, komunikacijskih vještina, planiranja i pripremanja i vrednovanja ishoda učenja, predstavili policijskim službenicima i budućim instruktorima u susjednim zemljama.
 
Zadovoljstvo polaznika bilo je evidentno u svakom segmentu realizacije, od aktivnog sudjelovanja do pitanja i diskusija te su na kraju svi zaključili kako će im preneseno znanje i savjeti koristiti u daljnjem radu i životu te zahvalili Mariji Pajur i Dubravki Labus na iznimnom trudu i savjetima koja će im olakšati daljnji rad i pomoći u profesionalnom i osobnom razvoju te prvenstveno pruženom primjeru – stručnog, zanimljivog i odgovornog predavača.

O „Partnerstvu za obrazovanje“
 
Program „Partnerstvo za obrazovanje“ (engl. „Partnership for Education“), zajednički je projekt Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, započet 2013. godine, od kada se kontinuirano, u organizaciji Policijske akademije MUP-a RH i ICITAP-a (International Criminal Investigative Training Assistance Program) provodi svake godine u cilju jačanja policijske suradnje u zemljama jugoistočne Europe. Sedma godina provedbe, preko 30 petodnevnih modula na najaktualnije teme kao što su terorizam, nezakonite migracije, krijumčarenje droge i oružja, trgovanje ljudima, gospodarski kriminalitet i korupcija i drugo, te u konačnici konkretni operativni rezultati, reference su ovog projekta započetog inicijativom Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu koje je u Policijskoj akademiji Ministarstva unutarnjih poslova RH prepoznalo edukacijskog lidera u regiji. 
 
Policijska akademija je kroz ovaj projekt opravdala taj status u organizacijskom smislu prepoznajući njegovu važnost i vrijednost. Najveću ulogu u projektu imaju predavači – stručnjaci iz redova policije, uglavnom kriminalisti te predavački iz državnog odvjetništva i drugih relevantnih institucija, zavisno o temi modula.  Oni svih ovih godina, profesionalno, stručno i predano dijele svoje znanje i iskustvo kolegama iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije. To dijeljenje znanja i razmjena iskustva ujedinjuju i ujednačavaju praksu u borbi protiv najsloženijih oblika kriminaliteta s međunarodnim karakterom. Jednako važno je znanje i iskustvo koje se u ovom projektu dobiva i razmjenjuje s američkim predavačima – stručnjacima iz redova FBI-a, DEA-e i drugih američkih saveznih redarstvenih agencija čija se zakonska platforma razlikuje od naše i drugih država jugoistočne Europe. Američki primjer i njihova potpora i angažman na svjetskoj razini nadilaze te različitosti i pronalaze najbolji put u borbi protiv onih koji su odavno prerasli zakonske, nacionalne i granične prepreke. 
 
 
 

Stranica