Završen MEPA specijalni tečaj za integriranu graničnu sigurnost

Slika topvijesti/2011/listopad/MEPA1.jpg

14. listopada 2011. godine, u postaji Savezne policije Savezne Republike Njemačke u Rosenheimu, upriličen je svečani završetak ovogodišnjeg i 17. po redu MEPA specijalnog tečaja za integriranu graničnu sigurnost.

14. listopada 2011. godine, u postaji Savezne policije Savezne Republike Njemačke u Rosenheimu, upriličen je svečani završetak ovogodišnjeg i 17. po redu MEPA specijalnog tečaja za integriranu graničnu sigurnost.

MEPA (Srednjoeuropska policijska akademija) je udruženje obrazovnih policijskih institucija osam država članica Europske unije (Austrija, Njemačka, Švicarska, Mađarska, Poljska, Češka, Slovačka i Slovenija) s osnovnom zadaćom organizacije i provedbe zajedničkih seminara obuke usmjerenih na praktičan rad i aktualne potrebe niže i srednje razine rukovoditelja redarstvenih tijela država članica EU.  

Pored jedanaestotjednog tečaja za krim policiju i četverotjednog tečaja za integriranu graničnu sigurnost, MEPA organizira i brojne stručne seminare za policijske službenike država članica MEPA-e.

17. po redu specijalni tečaj za integriranu graničnu sigurnost u ukupnom trajanju od četiri tjedna proveden je u organizacijskim jedinicama graničnih službi četiri zemlje domaćina: Češke, Austrije, Mađarske i Njemačke, a tijekom tečaja su svi nastavni sadržaji, radni posjeti i radionice,  kroz jedan praktični i suradnički vid učenja bili usmjereni na obradu četiri zasebna tematska područja: kompenzacijske mjere, međunarodna suradnja, granična kontrola i zaštita te kompenzacijske mjere u željezničkom i zračnom prometu.    

Na seminaru su od ukupno 24 polaznika iz sedam MEPA država-članica, sudjelovala tri predstavnika hrvatske granične policije: Goran Madunić, policijski službenik za prekogranični kriminalitet (PPP Split, PU splitsko-dalmatinska), Roberto F. Kajba, voditelj smjene na graničnom prijelazu (PP Klanjec, PU krapinsko-zagorska) i  Damir Muhvić, policijski službenik za nezakonite migracije (Odjel za nezakonite migracije, PU primorsko-goranska). 

Od strane predstavnika rukovodnih struktura MEPA-e, voditelja radionica i samih polaznika, uključenje Republike Hrvatske u aktivnosti MEPA-e i sudjelovanje hrvatskih predstavnika na tečaju prepoznato je u svakom aspektu suradnje kao iznimna i dodatna vrijednost. 

Završni, četvrti tjedan 17. tečaja na temu Kompenzacijskih mjera uspješno je realiziran u suorganizaciji Savezne policije SR Njemačke i Hrvatske granične policije i u tom dijelu je hrvatska granična policija dala doprinos obradi zadanog tematskog područja kroz dva predavanja: „Organizacija i zadaće Hrvatske granične policije“ te „Priprema hrvatske granične policije za provedbu kompenzacijskih mjera na budućoj unutarnjoj granici“. 

U okviru završnog tjedna, pored sastanka nacionalnih stručnjaka i članova Odbora MEPA-e kojeg je predvodio g. dr. János Fehérváry, načelnik Centra za međunarodne odnose u Akademiji za sigurnost MUP-a Republike Austrije i predstavnik Centralnog koordinacijskog ureda, i na kojem su dogovorene smjernice za organizaciju predstojećeg 18. tečaja u 2012. godini, zadnji dan tečaja održane su prezentacije zajedničkih završnih radova polaznika na tri odabrane teme:  Krivotvorenje dokumenata, Policijska suradnja u schengenskom prostoru i Europske granično-policijske službe – status quo et quo vadis ? 

Obzirom na sveobuhvatne analize aktualnog stanja po pojedinim temama, obradu problematike i primjenjivost ponuđenih rješenja, prezentacije svih triju grupa ocjenjene su vrlo kvalitetne i korisne. 

Zadnji dan tečaja, upriličena je svečanost zatvaranja projekta kojom prilikom su  pozdravne i prigodne govore održali predsjednik Akademije Savezne policije, g. Bernd Brämer, dr. Ludovit Biro, ravnatelj Ureda granične policije i policije za strance pri Prezidijumu policije Slovačke Republike te glasnogovornik i polaznik tečaja iz Republike Slovačke, g. Michal Rajnoha. Svečani ton cjelokupnog događaja upotpunjen je nastupom puhačkog kvinteta Savezne policije iz Münchena. 

Na kraju svečanosti, polaznicima su uručeni Certifikati o uspješnom pohađanju 17. MEPA tečaja za integriranu graničnu sigurnost te pozdravljena spremnost Republike Hrvatske da prihvati domaćinstvo Programske konferencije koja se treba održati u travnju 2012. godine.



Stranica