Završen još jedan specijalistički tečaj vodiča i službenih pasa napadačke namjene

Policijski službenici Specijalne i interventne jedinice policije PU zagrebačke i Interventne jedinice policije PU karlovačke uspješno završili specijalistički tečaj

U Centru za obuku vodiča i dresuru službenih pasa u Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ 23. travnja 2024. godine četvorica polaznika Specijalističkog tečaja za vodiče službenih pasa napadačke namjene uspješno su završili obuku.

Tečaj je u cilju odvijanja što kvalitetnijeg školovanja podijeljen u dvije skupine. Druga skupina, koja se trenutno s instruktorima Centra nalazi na terenskoj nastavi na području PU vukovarsko-srijemske, završni ispit ispred ispitne komisije polagat će u svibnju 2024. godine.

Načelnik Policijske akademije “Prvi hrvatski redarstvenik” Josip Ćelić svečano je uručio uvjerenja o završenom specijalističkom tečaju napadačke namjene novim vodičima službenih pasa te uvjerenja za rad njihovim službenim psima. Načelnik Ćelić i voditelj Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa Miroslav Puž čestitali su  policijskim službenicima vodičima službenih pasa na ostvarenim rezultatima na završnom ispitu, uz želju za puno uspjeha u njihovom daljnjem profesionalnom radu.

Pomoćnik voditelja Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa Ivan Križić pohvalio je polaznike tečaja za profesionalnost te iskazani trud i zalaganje tijekom trajanja tečaja te zahvalio njihovim instruktorima na ostvarenom rezultatu, profesionalnosti i ispunjenju svih obaveza plana i programa tečaja.

U Centru se trenutno paralelno provode još dva specijalistička tečaja, šest polaznika Specijalističkog tečaja za vodiče i službene pse za detekciju eksploziva završnom ispitu pristupaju 25. i 26. travnja 2024., dok Specijalistički tečaj za vodiče I službene pse za detekciju droge završava  krajem svibnja 2024. godine.

Osim službenih pasa raspoređenih u specijalističkim tečajevima u Centru se nalaze i operativni psi na zaduženju instruktora. Radi se o psima za detekciju droga i zaštitu državne granice, praćenje ljudskog traga, a operativno djeluju i službeni psi novih linija rada za kriminalistička istraživanja (službeni pas za detekciju krvi i sperme te oružja ili ispaljenih čahura, kao i službeni pas za pronalaženje zapaljivih tekućina tj. uzroka požara). Oni se sukladno potrebama policijskih uprava operativno koriste na terenu u sklopu provođenja kriminalističkih istraživanja.

U narednom periodu Centar planira sa školovanjem službenog psa za otkrivanje novčanica, zbog čega je u tijeku izrada sporazuma s Hrvatskom narodnom bankom oko zaduženja novčanica potrebnih za obuku, kao i školovanje službenog psa za cadaver (pronalaženje posmrtnih ljudskih ostataka) koje će se provoditi u okviru međunarodne suradnje s policijom Republike Austrije.

Pisane vijesti