Završen drugi modul "Partnerstva za obrazovanje"

Slika /02_vijesti/2019/05/IMG_4777.JPG

Tema modula bila je istrage krijumčarenja i trgovanja ljudima na kojem su stručnjaci iz regije razmijenili svoja iskustva

Drugi ovogodišnji modul projekta „Partnerstvo za obrazovanje“ na temu „Istrage krijumčarenja i trgovanja ljudima“, održan je protekli tjedan na Policijskoj akademiji.
Policijskim službenicima, državnim odvjetnicima i predstavnicima nevladinih organizacija za pomoć žrtvama iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije predstavljen je hrvatski referalni sustav za borbu protiv trgovanja ljudima i iskustva u suzbijanju krijumčarenja ljudi s posebnim osvrtom na migrantsku krizu.

Predstavljen je sustav za nadzor i zaštitu granice, problematika lažnih dokumenata i krađa identiteta, kriminalistička istraživanja krijumčarenja i trgovanja ljudima, te pravni temelj suzbijanja ove problematike. Poseban naglasak stavljen je na žrtve kaznenog djela trgovanja ljudima, u smislu identifikacije, razumijevanja njihovog traumatskog iskustva te adekvatne pomoći, zaštite i daljnje društvene integracije.

Predstavnici američke strane partnerstva, specijalni agent Federalnog istražnog ureda, upravitelj Programa za trgovanje ljudima, te koordinatorica Programa za djecu žrtve, iz Ureda za pomoć žrtvama, predstavili su američka iskustva i djelokrug rada FBI-a po problematici trgovanja ljudima, te mogućnosti zajedničke suradnje.    
 
Tijekom svakodnevnih diskusija predstavnici zemalja u regiji imali su priliku razmijeniti iskustva, predstaviti zakonska uređenja ove problematike u svojim zemljama i načine pomoći i zaštite žrtava. Uspostavljeni su kontakti koji će zasigurno biti od pomoći u budućim kriminalističkim istraživanjima, a iskustvo RH proizašlo iz članstva u EU, pomoći će zemljama sudionicama na njihovom putu ulaska u Europsku uniju.

Stranica