Zatvoren twinning projekt

Slika topvijesti/2011/Srpanj/twinning_droge1.jpg

Danas je, nakon 18 mjeseci provođenja, u Ravnateljstvu policije svečano zatvoren twinning projekt „IPA 2007“ – Jačanje kapaciteta MUP-a u borbi protiv krijumčarenja i zlouporabe droga. Republika Austrija bila je twinning partner Hrvatskoj u ovom projektu, koji je započeo 7. siječnja 2010. godine, a s austrijske ga je strane provodila Agencija za europske integracije i gospodarski razvoj u suradnji sa Saveznim ministarstvom unutarnjih poslova Austrije, Saveznom upravom kriminalističke policije. Cilj mu je bio ojačati sposobnost Ministarstva unutarnjih poslova RH u borbi protiv organiziranog kriminala, naročito u području suzbijanja krijumčarenja i zlouporabe droga, te su mu krajnji korisnici Uprava kriminalističke policije i Centar za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“. Također, kroz njega je EU većom učinkovitošću pri usklađivanju Akcijskog plana u suzbijanju droga između RH i EU, pomogla hrvatskoj administraciji u borbi protiv organiziranog kriminaliteta, posebice kriminaliteta droga. S druge strane, svrha mu je, između ostalog, bila poboljšati sposobnosti policijskih službenika u području suzbijanja zlouporabe i krijumčarenja droga, povećati institucionalne kapacitete Centra „Ivan Vučetić“ u području analize droga i uspostaviti nacionalnu kontakt točku za razmjenu uzoraka droge i podataka o profiliranju droge s drugim europskim forenzičnim centrima. Financiran je u sklopu Programa EU za Hrvatsku IPA 2007 u vrijednosti od  milijun eura, pratila su ga četiri ugovora o nabavi tehničke opreme za borbu protiv kriminaliteta droga, a u njegovoj je realizaciji sudjelovalo 466 službenika sa hrvatske i 35 stručnjaka sa austrijske strane.

Impresivne i vrlo detaljne rezultate prezentirali su okupljenima voditelji projekta: Carmen Prior, stalna twinning savjetnica s austrijske strane i Zoran Babić, voditelj projekta s hrvatske strane, koji su naglasili kako su svi zadani ciljevi projekta ispunjeni. Što se tiče Centra „Ivan Vučetić“, uz već spomenuto povećanje kapaciteta i uspostavu nacionalne kontakt točke, izrađen je Priručnik s detaljno opisanim postupcima rada Odsjeka toksikoloških vještačenja. Za poboljšanje rada Uprave kriminalističke policije izrađene su Smjernice za postupanje u slučajevima istraživanja kriminaliteta droga i Priručnik za školovanje i usavršavanje policijskih službenika vezano za zlouporabu i kriminalitet droga, a oba se materijala od proljeća primjenjuju na Policijskoj akademiji. Također, stručni su timovi izradili i Priručnik za rad sa informatorima i Protokol o suradnji, komunikaciji i jačanju institucionalnog modela kontrole prekursora u Republici Hrvatskoj između pet ministarstava te Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske. U sklopu 58 održanih radionica educirano je za razne profile ukupno 333 službenika, a ostale detaljne rezultate projekta možete pročitati u prezentaciji pod Korisnim linkovima.

Sve navedeno, prvenstveno je unaprijedilo suradnju i koordinaciju između institucija koje su nadležne za borbu protiv zlouporabe droga u Hrvatskoj, a možda se kao najupečatljiviji detalj ovog projekta može izdvojiti entuzijazam sudionika, koji nije splasnuo niti nakon 18 mjeseci manje-više danonoćnog rada. Stoga niti ne čudi što je na svečanosti zatvaranja pronađeno vremena i za dodjelu malih simbola prijateljstva i pažnje najistaknutijim članovima ovog velikog tima, nakon čega su se okupljenima obratili i N.E. Jan Kickert, veleposlanik Austrije u Hrvatskoj, Jean-Marie Moreau, šef Odjela za jačanje institucija i socijalnu koheziju pri Delegaciji Europske komisije, Franz Lang, direktor Savezne uprave kriminalističke policije Republike Austrije, Vitomir Bijelić, načelnik Uprave kriminalističke policije i Ivica Buconjić, državni tajnik MUP-a. Svi su se složili kako je riječ o projektu kojim se hrvatska strana treba vrlo ponositi i kako je njime samo potvrđena, već postojeća, odlična austrijsko-hrvatska suradnja. U tom je kontekstu veleposlanik Kickert naglasio kako su Austrija i Hrvatska prirodni partneri u ovom području s obzirom na tzv. Balkansku rutu, te nam poželio da nastavimo s ovako dobrim radom i postanemo moderna europska nacija kojom će se svi ponositi.

Uvjereni smo da je hrvatska administracija savršeno spremna uhvatiti se u koštac s ovim problemom - riječi su Jean-Marie Moreaua, dok je Franz Lang naglasio kako će Austrija način rada na ovom projektu kopirati za neke buduće.  Vitomir Bijelić zahvalio je austrijskim kolegama na nesebičnom trudu i povjerenju koje su nam ukazali prepoznavši naše dosadašnje dosege i razvoj rada kriminalističke policije.

Osim ovog, i kroz druge smo projekte uspjeli implementirati europski standard i ispuniti mjerila iz Poglavlja 23. i 24., te od korisnika pomoći postajemo aktivan partner u prenošenju znanja zemljama u regiji – rekao je Bijelić.

Za kraj, državni tajnik Buconjić okarakterizirao je projekt kao jedan od najznačajnijih u posljednjih osam godina, te zaključio da će policijski službenici, carinici i svi ostali koji sudjeluju u borbi protiv droge nakon ovog projekta biti puno osposobljeniji i stručniji. Podsjetio je također da se ulaskom Hrvatske u EU mijenja i naša uloga i pozicija u sudjelovanju u rješavanju ove problematike, te je naposljetku izrazio nadu da ćemo biti pouzdan partner u sklopu EU, ali i dobri u borbi protiv droge na našim, hrvatskim ulicama.

Svečanosti zatvaranja prisustvovali su i Dubravko Klarić, predstojnik Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH i Hrvoje Čović, ravnatelj Carinske uprave Ministarstva financija.



Stranica