Zatvoren projekt usklađivanja zakonodavstva o sigurnosti cestovnog prometa

Slika topvijesti/2013/travanj/pomorstvo1.jpg

U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture 17. travnja 2013. službeno je zatvoren twinning projekt "Daljnje usklađivanje zakonodavstva s područja sigurnosti cestovnog prometa, jačanje i razvoj administrativnih kapaciteta ministarstava na području sigurnosti cestovnog prometa".

 Foto: MUP

U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture 17. travnja 2013. službeno je zatvoren twinning projekt 'Daljnje usklađivanje zakonodavstva s područja sigurnosti cestovnog prometa, jačanje i razvoj administrativnih kapaciteta ministarstava na području sigurnosti cestovnog prometa'.

Budući se projekt provodi uz podršku Saveznog ministarstva prometa, graditeljstva i urbanog razvoja Savezne Republike Njemačke, Glavnog inspektorata za cestovni promet Republike Poljske i Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, na završnoj svečanosti pozdravne govore, uz pomoćnika ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Veselina Biševca i zamjenika ministra unutarnjih poslova Evelina Tonkovića, održali su i  zamjenik njemačkog veleposlanika Valentin Gescher i poljski veleposlanik Maciej Grzegorz Szymanski, te Richard Masa, šef Odjela za provedbu projekata Delegacije Europske unije u RH.

Veselin Biševac, pomoćnik ministra u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture u uvodnom govoru sve nazočne je pozdravio u ime ministra Siniše Hajdaša Dončića, cijelog Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, kao i u svoje osobno ime. Istaknuo je kako smo svjedoci prometnih problema i da se u prometu događaju određeni ekscesi zbog čega je naš zadatak učiniti sve kako bi se sigurnost prometa podigla na još veću razinu.  Dodao je da će hrvatski stručnjaci koji su sudjelovali u projektu, stečena znanja iskoristiti za daljnje provođenje svih akcija i djelatnosti vezanih za povećanje sigurnosti prometa na cestama, te da će se  stečena znanja preko drugih projekata moći prenijeti na zemlje iz našeg okruženja. Izrazio je uvjerenje da će se stečena znanja usavršavati u budućnosti , te da će sudionici i korisnici projekta nastaviti pratiti trendove na području digitalnog tahografa i radnih odnosa unutar samog cestovnog prometa. Također je izrazio uvjerenje kako će se u  narednom razdoblju pokazati da je sve što je uloženo kroz ovaj twinning projekt u dva Ministarstva, doprinijelo izvanrednim rezultatima u budućnosti. 

Zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković zahvalio je svim stručnjacima iz Savezne Republike Njemačke i Republike Poljske koji su dolazili u Republiku Hrvatsku educirati službenike policije, kao i svim ostalim stručnim osobama koje su sudjelovale u realizaciji ovog projekta. Istaknuo je kako su kroz tri petodnevna tečaja na Policijskoj akademiji educirani desetci policijskih službenika za nadzor analognih i digitalnih tahografa koji će stečeno znanje prenositi na ostale službenike policije. Naglasio je kako će i oprema nabavljena kroz projekt IPA 2008 dodatno utjecati na povoljnije stanje u prometu i olakšati svakodnevni posao službenicima policije. Istaknuo je ohrabrujuću činjenicu kako je i u 2012. godini, odnosno već četvrtu godinu zaredom, nastavljen pozitivni trend smanjenja broja poginulih osoba. Unatoč tome, dodao je, nužno je sustavno poduzimanje aktivnosti, ostvarivanje optimalne uvezanostii aktivnije uključivanje i ostalih nadležnih institucija i subjekata koji se bave sigurnošću prometa.

Ostvarene rezultate projekta predstavili su  voditelji projekta twinning partnera: dr Robert Kühner iz njemačkog Saveznog ministarstva prometa, graditeljstva i urbanog razvoja, Tomasz Tadeusz Poleć iz poljskog Glavnog inspektorata za cestovni promet te hrvatski voditelj projekta Veselin Biševac, pomoćnik ministra u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske.

Cilj ovog projekta je unapređenje sigurnosti cestovnog prometa u Republici Hrvatskoj i osiguravanje ravnopravne tržišne utakmice cestovnim prijevoznicima. Kako bi se to ostvarilo bilo je potrebno ojačati kapacitete Inspekcije cestovnog prometa i prometne policije, a što je postignuto provedbom edukacija inspektora i prometnih policajaca te propisivanjem procedura za kontrolu radnih vremena profesionalnih vozača i unapređenjem informacijskog sustava.

Uz to, ovim projektom hrvatsko zakonodavstvo s područja sigurnosti cestovnog prometa i digitalnih tahografa usklađeno je s relevantnim propisima Europske unije te je izrađena Strategija za povećanje informiranosti i opširni informativni materijali poput priručnika za inspektore, profesionalne vozače, prijevoznike u cestovnom prometu i radionice tahografa.

Vrijednost projekta, financiranog iz fondova Europske unije, iznosi 900 tisuća eura. Njegova provedba je započela u srpnju 2011. godine, a završena u travnju 2013. godine. Ostvareni su sljedeći rezultati:

 - Hrvatsko zakonodavstvo s područja sigurnosti cestovnog prometa i digitalnih tahografa usklađeno je s relevantnim propisima EU i preporuke za njihovu provedbu su razrađene

-  Pripremljene su preporuke za potrebne prilagodbe unutar institucionalnog okvira su razrađeni su postupci

- Prilagodbe sustava za prikupljanje podataka vezano za inspekcijski nadzor cestovnog prometa su implementirane s ciljem postizanja potpune kompatibilnosti s EUCARIS mrežom

- Ojačani su kapaciteti institucija nadležnih za inspekcijski nadzor prometa te ostalih relevantnih nositelja interesa kako bi se osigurala implementacija izmijenjenih smjernica

- Izrađen je nacrt strategije za povećanje informiranosti relevantnih institucija na području sigurnosti cestovnog prometa te je pripremljen i implementiran programa za izobrazbu diljem zemlje

Ovim twinning projektom Europska unija pomogla je Republici Hrvatskoj u pripremi i implementaciji potrebnih mjera za ispunjenje pravnih obveza pri ulasku u Europsku uniju kako bi osigurala sigurne usluge prijevoza.



Stranica