Zatvoren projekt „Jačanje kapaciteta MUP-a za prevenciju kriminaliteta“

Slika topvijesti/2013/veljaca/prevencija_spaja.jpg

„Prevencija spaja“ - geslo je twinning light projekta „Jačanje kapaciteta Ministarstva unutarnjih poslova za prevenciju kriminaliteta“, zatvorenog danas u amfiteatru Ravnateljstva policije, kojem je cilj, uz jačanje kapaciteta, bilo i usklađivanje s europskim standardima te usvajanje najboljih europskih iskustava u ovom području policijskog djelovanja.

U kojoj se mjeri u ostvarenju zadanih ciljeva uspjelo, od čega se projekt sastojao, kako je tekla provedba i koji su rezultati dosad ostvareni, bile su glavne teme današnje svečanosti završetka ovog osam mjeseci dugog i 200 tisuća eura vrijednog projekta, financiranog unutar EU IPA 2008 programa za Republiku Hrvatsku i obilježenog odličnom suradnjom s partnerom - ekspertnim projektnim timom iz Njemačke, odnosno MUP-a pokrajine Baden Württemberg.

Svečanosti su prisustvovali zamjenik ministra unutarnjih poslova RH Evelin Tonković, glavni ravnatelj policije Vlado Dominić, koordinatorica Ujedinjenih naroda i stalna predstavnica Programa Ujedinjenih Naroda za razvoj (UNDP) u RH Louisa Vinton, zamjenik predsjednika policije njemačke savezne pokrajine Baden Württemberga Gerhard Klotter, predstavnik Delegacije EU u RH Luigi Mario Barile, članovi projektnog tima, predstavnici ministarstava, agencija i ureda Vlade RH, međunarodnih organizacija i organizacija civilnog društva.

Voditelji projekta u ime države članice i države korisnice, Joachim Schneider i Sandra Veber zajedničkim su snagama, temeljem osmomjesečnog zajedničkog rada dali osvrt na ambiciozne zadaće (četiri komponente, 18 aktivnosti i 25 mjera), koje su vrlo uspješno uspjeli dovršiti u svega 152 zadana radna dana. Kako bi se odlučilo koje aktivnosti trebaju biti prioritetne, započelo se analizom postojeće organizacijske strukture na području prevencije kriminaliteta kod nas, čiji je sastavni dio bila i on line anketa provedena među djelatnicima po ovoj liniji rada u PU, a čime se stekao i uvid u rad u praksi. Izrađena je i komparativna analiza (Belgija-Njemačka-Hrvatska), a iznjedrilo se i 15 ključnih preporuka, čijom bi se implementacijom u sustav unaprijedio naš rad. Izrađen je zatim priručnik za provedbu aktivnosti, programa i projekata na području prevencije kriminaliteta, osmišljen plan i program uvrštavanja preventivnih sadržaja u izobrazbu po svim razinama i obrazovnim smjerovima na Policijskoj akademiji te su u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Puli provedene edukacije za policijske službenike i predavače s PA.

S nekoliko riječi okupljenima su se obratili i Luigi Mario Barile te Gerhard Klotter, obojica istaknuvši kako je prevencija kriminaliteta važna jer naša društva čini sigurnijima, a rasterećuje policijski i pravosudni sustav.

„Najčešće riječ zatvaranje predstavlja kraj, no u ovom slučaju to nije tako. Uspješnim dovršetkom ovog projekta otvara se prostor za konkretniji daljnji rad policije i unaprjeđenje procesa rada na području prevencije kriminaliteta“, rekao je zamjenik ministra unutarnjih poslova Tonković, istaknuvši kako uvođenje inovacija u nastavne sadržaje predstavlja možda najveće benefite ovog projekta, jer dobar sustav svoje kadrove razvija upravo kroz ustanovu u kojoj sve počinje i iz koje stasaju nove generacije.



Stranica