Zatvaranje tečaja za maloljetničku delinkvenciju i kriminalitet na štetu mladeži i obitelji

Uspješno su 24 policijska službenika dovršila iznimno opsežan i dugotrajan specijalistički tečaj 

Na Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ 2. veljače 2024., završen je specijalistički tečaj za maloljetničku delinkvenciju i kriminalitet na štetu mladeži i obitelji. 
 
Riječ je o tečaju čiji cilj je stručno specijalističko osposobljavanje policijskih službenika kriminalističke policije za samostalno postupanje u prevenciji i suzbijanju maloljetničke delinkvencije, u predmetima kaznenopravne zaštite djece te nasilju u obitelji, a koji Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ kontinuirano organizira od 2000. godine.
 
Tečaj je strukturiran provedbom teoretskih predavanja i praktičnih vježbi u sveukupnom trajanju od 250 nastavnih sati, dok je sadržaj podijeljen na nastavne module: Maloljetnička delinkvencija, Kaznenopravna zaštita djece, Obavljanje istražnog intervjua s djetetom žrtvom kaznenog djela i Nasilje u obitelji.
 
Kako bi polaznicima tečaja omogućili što kvalitetniji pristup informacijama te potakli međuresornu suradnju koja je nužna u njihovom radu, osim predavača iz Ministarstva unutarnjih poslova u realizaciji nastave sudjelovali su predavači iz drugih institucija i organizacija civilnog društva i to: Ministarstva pravosuđa i uprave, Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu, Visokog prekršajnog suda, Županijskog suda u Velikoj Gorici, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Zastupnica Vlade RH pred Europskim sudom za ljudska prava, zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Pravnog fakulteta u Zagrebu, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Klinike za ženske bolesti Petrova, Ženska soba, B.a.B.e., Dom Duga Zagreb, odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić, I. gimnazije Zagreb i Hrabrog telefona.

Na uspješno položenom završnom ispitu polaznicima je čestitala policijska službenica za mladež Odjela za suzbijanje maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji Kristina Filipović, voditelj Službe za cjeloživotno obrazovanje Ilija Jakić te voditeljica tečaja Sanja Mladenić.

Pisane vijesti