Zatvaranje tečaja specijalizacije iz protueksplozijske zaštite

Tečaj se realizirao u trajanju od 649 sati predavanja, od toga 380 sati teorijske i 269 sati praktične nastave

Na Policijskoj akademiji "Prvi hrvatski redarstvenik", 7. srpnja 2023. godine, završio je sa radom tečaj specijalizacije iz protueksplozijske zaštite, za 16 policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova RH i četiri djelatnika Ministarstva obrane RH.

Sukladno Planu policijskog obrazovanja Ministarstva unutarnjih poslova za 2023. godinu, u Policijskoj akademiji u vremenu od 13. veljače do 7. srpnja 2023. godine, održana je specijalizacija iz protueksplozijske zaštite, na kojoj su se polaznici osposobili za samostalno obavljanje poslova i zadataka iz domene protueksplozijske zaštite i protudiverzijskih pregleda, te načinima postupanja s formacijskim i improviziranim eksplozivnim sredstvima.

Prema Nastavnom planu i programu navedeni tečaj se realizirao u trajanju od 649 sati predavanja, od toga 380 sati teorijske i 269 sati praktične nastave.

Nastavnim planom obuhvaćena su područja terorizma, eksplozivnih tvari, minsko eksplozivnih sredstava, streljiva, topničkih, zrakoplovnih i mornaričkih sredstava, osnove KBRN oružja, specijalnih upaljača i mina iznenađenja, improviziranih eksplozivnih naprava, protueksplozijske opreme i uređaja, mjera zaštite od ionizirajućeg zračenja, prve pomoći, komunikacijske kulture i upravljanja stresom, topografije, skladištenja i prijevoza eksplozivnih sredstava i očevida eksplozija.

Program obuke obuhvaća i vrlo velik broj praktičnih vježbi sa vježbovnim, ali i bojevim sredstvima, čime se simuliraju i stvaraju stvarni uvjeti rada djelatnika na terenu. Program je oplemenjen stručnim posjetima i studijskim boravcima u institucijama koje se profesionalno bave aktivnostima koje su usko vezane uz rad i djelovanje službenika protueksplozijske zaštite.

Svečanom zatvaranju Tečaja prisustvovali su Tomislav Vukoja, voditelj Protueksplozijske službe Ravnateljstva policije, Igor Štefko iz Uprave za posebne poslove sigurnosti, Martin Kolonić iz Uprave za granicu, Mario Kokić policijski službenik Regionalne protueksplozijske jedinice Osijek, Marijo Malekinušić policijski službenik Regionalne protueksplozijske jedinice Zagreb, predavač Marijan Nikolaus, te voditelj tečaja Zoran Krsnik koji su se prigodno obratili polaznicima.

Nakon urednog pohađanja nastave i sudjelovanja u svim aktivnostima predviđenim u programu, te uspješnog polaganja završnog ispita pred povjerenstvom, polaznici su stekli odgovarajuće kompetencije koje su nužne za obavljanje poslova protueksplozijske zaštite.
 


 



Pisane vijesti