Zaštita temeljnih prava u fokusu jednodnevnih obuka granične policije

Cilj je praktičnih obuka temeljenih na studijama slučajeva iz dosadašnjih policijskih postupanja implementiranje najboljih praksi vezanih za zaštitu temeljnih prava u rad policijskih službenika

U suradnji Uprave za granicu i Policijske akademije, 17. i 18. veljače 2021. godine u Postaji granične policije Trilj održat će se dvije jednodnevne obuke iz područja temeljnih prava, u kojima će ukupno biti obučeno 36 policijskih službenika iz PU splitsko-dalmatinske.

Prvu obuku otvorili su Slobodan Marendić, načelnik Sektora za granicu PU splitsko-dalmatinske, i načelnik PGP Trilj Ljubo Zečić, pozdravivši polaznike i naglasivši važnost osvježavanja znanja te kontinuiranog promicanja najbolje prakse vezano za poštivanje i zaštitu temeljnih prava.

S obzirom na migracijski pritisak, ove obuke dio su napora usmjerenih na to da se na najvišoj mogućoj razini osigura zakonito, sigurno i učinkovito obavljanje poslova nadzora vanjske granice te da se poštivanje temeljnih prava u najvećoj mogućoj mjeri osigura tijekom faze zatjecanja u nezakonitom prelasku državne granice.

Obuke su usklađene s Frontexovim standardima i provode se uz potporu Frontexove jedinice za obuku (Frontex Training Unit), a realizirat će ih certificirani Frontexovi treneri Antonio Vulas, Martina Grdinić i Krešimir Kaniža.

Velik dio obuke obuhvaća praktičan rad temeljen na studijama slučajeva iz dosadašnjih policijskih postupanja, kojem je svrha da se u realnim situacijama osvježi znanje policijskih službenika te na taj način najbolje prakse vezane za zaštitu temeljnih prava implementiraju u rad policijskih službenika.

Strategija poučavanja u ovom treningu donekle je, stoga, izmijenjena u odnosu na uobičajene programe obuke vezane za temeljna prava te slijedi princip „treneri na terenu“, koji se bazira na usmjerenosti – na određene polaznike i određene teme prema trenutnim operativnim potrebama – te na kratkoći, kako bi se izbjegla opterećenost ustrojstvenih jedinica zbog duljeg izbivanja policijskih službenika sa svojih radnih mjesta dok pohađaju obuke.

Druga je novina ovog programa uporaba sustava e-obrazovanja Policijske akademije (https://e-obrazovanje.fkz.hr/) u pripremnoj fazi obuke, kao i za potrebe (samo)provjere usvojenosti znanja na kraju obuke. E-kolegij oblikovan za potrebe ove obuke i nadalje će biti na raspolaganju svim polaznicima obuke, kako bi na jednome mjestu mogli pronaći ažuriranu literaturu, zakonski okvir i sve ostalo vezano za zaštitu temeljnih prava u poslovima nadzora državne granice.

Krešimir Kaniža, koji se na otvaranju polaznicima obratio u ime pomoćnice načelnice Policijske akademije Mirjane Abramović, naglasio je kako ovakav model obuka popraćen kroz sustav e-obrazovanja potiče daljnje samostalno učenje policijskih službenika i omogućuje cjeloživotno usavršavanje. U tom je smislu, dodao je, također ključna povezanost Policijske akademije s terenom, jer je samo u sinergiji moguće pratiti i odgovoriti na zahtjeve pred kojima se policijski službenici svakodnevno nalaze te ponuditi kvalitetno obrazovanje za sve.

Na kraju treba napomenuti da će se i ove obuke provesti uz maksimalno poštivanje svih epidemioloških mjera, uz obvezu nošenja zaštitnih maski, dezinfekciju ruku te mjerenje tjelesne temperature.

Pisane vijesti