Zaštita ljudskih prava i pristup sustavu međunarodne zaštite

Stručnjaci Hrvatskog pravnog centra i UNHCR-a održali radionicu za policijske službenike granične policije

Na Policijskoj akademiji 30. lipnja održana je radionica o zaštiti ljudskih prava i pristupu sustavu međunarodne zaštite za 18 policijskih službenika granične policije iz policijskih uprava zagrebačke, varaždinske, međimurske, krapinsko-zagorske, koprivničko-križevačke, bjelovarsko-bilogorske i sisačko-moslavačke.

Voditelji radionice bili su Goranka Lalić Novak, Josip Stipeljković, Sara Japelj, Lucija Koren i Dora Palić iz Hrvatskog pravnog centra (HPC) te Mitre Georgiev iz Ureda Visokog povjerenika UN-a za izbjeglice (UNHCR), dok je radionicu moderirala Lana Tučkorić iz HPC-a.

Riječ je o aktivnosti organiziranoj u sklopu suradnje Hrvatskog pravnog centra, Ministarstva unutarnjih poslova i UNHCR-a, uz čiju se financijsku potporu slične radionice održavaju od 2010. godine.

Osim zaštite ljudskih prava i pristupa sustavu međunarodne zaštite, policijski službenici bili su u prigodi osvježiti svoje znanje i o zaštiti i prepoznavanju ranjivih skupina te u sklopu analize presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju M. H. protiv Republike Hrvatske razmotriti odgovornost policijskih službenika u pogledu sprečavanja neregularnih migracija.

Sve teme pratile su praktične vježbe, koje omogućuju primjenu znanja na praktičnim slučajevima izrađenima na temelju recentne pravne prakse na temu pristupa sustavu međunarodne zaštite.

Stranica