'Zaštita intelektualnog vlasništva' – seminar u Valbandonu

U sklopu Programa stručnog osposobljavanja policijskih službenika u 2006. godini, u policijskom centru za obuku u Valbandonu (Pula) održava se seminar na temu "Zaštita intelektualnog vlasništva", od 3. do 6. listopada.

U sklopu Programa stručnog osposobljavanja policijskih službenika u 2006. godini, u policijskom centru za obuku u Valbandonu (Pula) održava se seminar na temu "Zaštita intelektualnog vlasništva", u trajanju od 3. do 6. listopada.

Na seminaru sudjeluju 34 policijska službenika Ravnateljstva policije, Policijske akademije i policijskih uprava, te predstavnici Državnog inspektorata, Ministarstva pravosuđa, Općinskog državnog odvjetništva, kao i po jedan predstavnik iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije.

Također, u svojstvu predavača na seminaru sudjelovat će i brojni predstavnici iz MUP-a, Državnog inspektorata, Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, Društva za zaštitu audiovizualnih djela, Hrvatske diskografske unije, kao i brojnih renomiranih tvrtki poput Microsofta Hrvatska d.o.o, Plive d.d., Badela 1862 d.d., Atlantis Grupe d.o.o., Belupa d.d., Podravke d.d., Kraša d.d, te predstavnici iz tekstilne industrije.

Proizvodi ljudskog uma predstavljaju nematerijalna dobra, čija je vrijednost u umnožavanju, upotrebi i prikazivanju drugim ljudima, te ih nije moguće zaštititi sakrivanjem, zatvaranjem ili drugim mjerama fizičke zaštite. Kako bi se zaštitila ova vrsta dobara, te na taj način potakla ljudska kreativnost koja doprinosi općem društvenom razvitku, razvijen je odgovarajući sustav pravne zaštite intelektualnog vlasništva.

Neovlaštena uporaba ili umnožavanje predmeta intelektualnog vlasništva predstavlja povredu prava, a pravo vlasnika na raspolaganje, uporabu i stjecanje koristi, štiti se sredstvima i institucijama pravnog sustava.

Intelektualno vlasništvo obuhvaća autorsko i srodna prava, te prava industrijskog vlasništva.

Autorsko pravo je isključivo pravo autora na raspolaganje njihovim književnim, znanstvenim ili umjetničkim djelima, te djelima iz drugih područja stvaralaštva. Srodna se prava na sličan način odnose na prava umjetnika izvođača, proizvođača fonograma i emitiranja radija i televizije.

Industrijsko vlasništvo obuhvaća prava kojima proizvođači štite od konkurenata svoje poslovne interese, položaj na tržištu i sredstva uložena u istraživanje, razvoj i promociju.

Pojedine aspekte ili svojstva nekog proizvoda moguće je zaštititi kroz jedan ili više raznih oblika intelektualnog vlasništva, koji se međusobno nadopunjuju. Patentom se štiti novo rješenje nekog tehničkog problema, industrijskim dizajnom štiti se novi vanjski oblik ili izgled proizvoda, a žigom (“registered trade mark”) se štiti neki znak koji služi za razlikovanje od sličnih proizvoda i/ili usluga na tržištu.

Štete nastale povredom prava intelektualnog vlasništva odnose se na direktnu štetu nositelju prava,indirektnu šteta kroz neplaćene poreze i gubitke stranih investicija, socijalnu komponentu, opasnost po zdravlje, te povezanost s oblicima organiziranog kriminaliteta.

Cilj seminara je upoznati policijske službenike, stručne za tu problematiku, s najčešćim oblicima krivotvorina na domaćem tržištu.

 
 
 

 
 


Stranica