Započeo tečaj prikrivenog policijskog djelovanja

Slika topvijesti/2015/lipanj/Cepol/TV_cepol1.jpg
Foto: MUP
 
Četverodnevni tečaj u okviru godišnjeg programa CEPOL-a (European Police College – Europska policijska akademija) započeo je danas, 29. lipnja, pod nazivom "Undercover operations" na Policijskoj akademiji u Zagrebu.
 
U ime Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske akademije dobrodošlicu okupljenim stručnjacima i polaznicima seminara zaželjeli su načelnik Policijske akademije i osoba s pravom glasa u Upravnom vijeću CEPOL-a Želimir Radmilović, pomoćnica načelnika Policijske akademije, nacionalna kontakt točka i voditeljica hrvatskog CEPOL tima Danijela Petković te stručnjak i voditelj seminara Damir Maračić.
 
Cilj ove treće po redu aktivnosti u organizaciji hrvatskog CEPOL tima je unaprijediti znanja i vještine policijskih službenika na području menadžmenta prikrivenog policijskog djelovanja, te odabira i pripreme prikrivenih policijskih službenika.
 
"Cilj ovog modula nije samo slušati predavače, nego je ovo i prilika za dijeljenje iskustava, znanja i vještina", istaknuo je načelnik Radmilović i zaželio svim sudionicima uspješan i plodonosni tečaj.
 
Na tečaju će sudjelovati hrvatski policijski stručnjaci iz Uprave kriminalističke policije i Policijske akademije i predstavnici pravosuđa, sudac Vrhovnog suda Marin Mrčela i zamjenica ravnateljice USKOK-a Zorka Fumić. U provedbi tečaja sudjelovat će policijski eksperti iz Češke, Portugala i Velike Britanije, a svoja iskustva razmijenit će i 28 policijskih službenika, predstavnika gotovo svih država članica Europske unije. Sudionici tečaja upoznat će se s posebnim istražnim tehnikama koje se koriste u Hrvatskoj i na europskoj razini kroz praktične prezentacije, studije slučajeva i radionicu u kojoj će raditi na simulaciji stvarnog predmeta.
 
Voditeljica hrvatskog CEPOL tima Danijela Petković uvodno je istaknula kako je primjena ovih aktivnosti ključna za poboljšanje znanja i vještina  policijskih službenika stručnih za prikrivene operacije, a najvažnije je da sudionici tečaja imaju priliku podijeliti iskustva s kolegama i stručnjacima. "Zadovoljstvo nam je što smo nagrađeni CEPOL-om koji je prepoznao ovu aktivnost jer vjerujemo da je prikriveno policijsko djelovanje jedan od najuspješnijih alata za borbu protiv zločina, posebno protiv međunarodnog organiziranog kriminala, ne samo na europskoj, već i na globalnoj razini", pojasnila je voditeljica.
 
Hrvatski CEPOL tim ovoga je puta nositelj aktivnosti zahvaljujući hrvatskoj aplikaciji koja je ocijenjena kao najbolja u pogledu ponuđenih programskih i organizacijskih sadržaja. Sporazum o suradnji CEPOL-a i Policijske akademije potpisan je u prosincu 2010. u Bruxellesu, čime je MUP-u pružena mogućnost punopravnog sudjelovanje u svim CEPOL-ovim aktivnostima, odnosno programima. Hrvatski CEPOL tim do sada je organizirao čak tri EU aktivnosti u okviru CEPOL-a. Prvi seminar održan je početkom srpnja prošle godine na temu organiziranog kriminala na zapadnom Balkanu, a drugi u rujnu pod nazivom "Istraživanje mjesta događaja" na području forenzike.


Stranica