Započeo novi ciklus obuka za vođe grupe

U nastavku uspješnog projekta Policijske akademije i Uprave za granicu bit će provedene još dvije obuke za vođe grupe

Nakon četiri obuke za gotovo stotinu vođa grupe na vanjskoj granici Europske unije, u Spačvi je u ponedjeljak, 14. rujna započeo novi ciklus obuka za policijske službenike za zaštitu državne granice.

Pomoćnica načelnice Policijske akademije Mirjana Abramović otvorila je obuku naglasivši kako je nastala u sklopu suradnje Policijske akademije i Uprave za granicu s ciljem osposobljavanja policijskih službenika za nadzor i zaštitu državne granice po Frontexovim standardima. Dodala je kako je jačanje takve suradnje, osobito s terenom, preduvjet implementiranja najbolje prakse vezane za obavljanje poslova granične policije u segmentu zaštite državne granice i kompenzacijskih mjera.

Kristina Ciprić, nacionalna koordinatorica za obuku iz Uprave za granicu, zahvalila je Policijskoj akademiji na suradnji te je pozdravila polaznike zamolivši ih na samome početku za savjesno pridržavanje epidemioloških preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i mjera koje su propisali epidemiolozi Vukovarsko-srijemske županije.

Obuka za vođe grupe sastoji se većinom od praktičnih situacijskih vježbi, što omogućuje polaznicima da kroz simulacije stvarnih situacija s terena osvijeste dobre i loše strane svojih postupaka, osobito u postupanjima s ranjivim skupinama, te da razmijene znanja i iskustva. Takav su pristup polaznici prethodnog ciklusa obuka ocijenili vrlo pozitivno te je upravo zbog odlučeno da se organiziraju još dvije obuke, u kojima će se obučiti još 36 vođa grupe.

Znanja, vještine i kompetencije te ishodi učenja u skladu su s kvalifikacijskim okvirom vezanim za poslove granične policije i odgovaraju razinama 4 i 5 prema Frontexovim standardima, a obuku provode certificirani Frontexovi treneri – Mirjana Abramović, i Krešimir Kaniža – uz potporu kolega s Policijske akademije te markiranata koji sudjeluju u scenarijima. Na obukama novog ciklusa svoja će znanja također podijeliti Damir Butina iz PU karlovačke te Mario Komarica iz PU sisačko-moslavačke.

Vođe grupe iz policijskih uprava istočne i središnje Hrvatske imat će prigodu za usvajanje najboljih praksi, ali i okupljanje i povezivanje te razmjenu iskustava, znanja i kompetencija u cilju jačanja kapaciteta granične policije u smislu unaprjeđenja koordinacije na terenu s ciljem zaštite vanjske granice Europske unije i suočavanja s izazovima koje donose nezakonite migracije.

Stranica