Započeo drugi modul Partnerstva za obrazovanje

Slika topvijesti/2016/travanj/PFE2/07_mala.jpg

Rezultati projekta Partnerstvo za obuku vidljivi su kroz učinkovitiju regionalnu i međunarodnu policijsku suradnju, posebice na operativnoj razin

Foto: MUP

Drugi modul projekta Partnerstvo za obrazovanje, ciljane međunarodne obuke za policijske službenike, za počeo je u ponedjeljak, 25. travnja, na Policijskoj akademiji.

Modul je otvorila pomoćnica načelnika Policijske akademije za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju Danijela Petković. U svom obraćanju polaznicima istaknula je kako je projekt Partnerstvo za obrazovanje, koji je započeo 2013. godine, prerastao u brend dobre policijske suradnje, partnerstva i prijateljskih odnosa između Ministarstva unutarnjih poslova, Veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj, State Departmenta i ICITAP-a uz podršku policija u regiji. „Više od 300 sudionika, policijskih službenika i predstavnika tužiteljstava sudjelovalo je do sada u ovom projektu. Svake godine trudimo se raspravljati o temama od značaja. Ove godine glavna tema su nezakonite migracije i migrantska kriza. Vjerujem da ćemo dobiti mnogo iz iskustava koja će s nama podijeliti predstavnici talijanske, ali i makedonske policije, kao i predstavnici EUROPOL-a koji će govoriti o njihovoj borbi s izazovima migrantske krize“.

Charles W. Bennett, direktor programa za Bosnu i Hercegovinu i Republiku Hrvatsku, pozdravio je sve sudionike u ime ICITAP-a i Vlade SAD-a. Istaknuo je kako je partnerstvo s Ministarstvom unutarnjih poslova i Policijskom akademijom dugačko i uspješno, zahvalivši djelatnicima Policijske akademije koji su to omogućili, ali i stručnjacima iz Italije i EUROPOL-a bez čije bi pomoći sve bilo nemoguće. „Snaga ovog programa leži upravo u vašem okupljanju i razmjeni iskustava. Radit ćete na jednoj od najvažnijih stvari s kojom se svijet danas susreće i svaki od vas koji je ovdje, ponaosob može učiniti nešto za svoju zemlju. Ilegalne migracije mogu imati različite utjecaje na naše zemlje, od ekonomskih do sigurnosnih. Samo zajedničkim radom možemo efektivno odgovoriti na tu krizu. Cijenimo svakoga od vas i vaš dolazak, za koji se nadamo da će donijeti rezultate", naglasio je.

Rezultati višegodišnjeg projekta Partnerstvo za obuku vidljivi su kroz učinkovitiju regionalnu i međunarodnu policijsku suradnju, posebice na operativnoj razini. Od samog početka, hrvatski i američki stručnjaci ravnopravno sudjeluju kao eksperti u dogovorenim edukacijama, a sudionici su policijski službenici država regije: Albanije, Bosne i Hercegovine, Crna Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, a od 2015. godine projektu se priključila i Slovenija. Kao treći partner u provođenju dogovorenih edukacija ove godine sudjeluje policija Talijanske Republike, sa svojim iskustvima vezanim za izbjegličku krizu i nezakonite migracije. U 2016. godini dogovoreni su slijedeći moduli: Kriminalitet droga, Nezakonite migracije, Konferencija na temu migracija, Napredni računalni i mrežni upadi, kao i provođenje zajedničke regionalne vježbe sudionika iz prethodno provedenih edukacija.



Stranica