Započeo CEPOL-ov tečaj o zločinu iz mržnje

Slika topvijesti/2016/srpanj/CEPOL_Akademija/04-07-000.jpg

Na Policijskoj akademiji je 4. srpnja započela prva ovogodišnja CEPOL-ova (European Police College) aktivnost o zločinu iz mržnje u kojoj sudjeluju 32 policijska službenika iz država članica Europske unije, Islanda i Turske.

Foto: MUP

Na Policijskoj akademiji je 4. srpnja započela prva ovogodišnja CEPOL-ova (European Police College) aktivnost o zločinu iz mržnje u kojoj sudjeluju 32 policijska službenika iz država članica Europske unije, Islanda i Turske.   

Republika Hrvatska je prepoznata kao jedan od lidera kada je riječ o aktivnostima koje se poduzimaju po pitanju suzbijanja zločina iz mržnje, a cilj ovog tečaja je razmjena dobre prakse i iskustava država članica te podizanje razine svijesti policijskih službenika o ovoj problematici.

Na početku četverodnevnog tečaja nazočnima se dobrodošlicom i uvodnom riječju obratila pomoćnica načelnika Policijske akademije i voditeljica hrvatskoga CEPOL tima Danijela Petković: „Čast nam je održati vam ovaj tečaj i predstaviti vam dobru hrvatsku praksu u borbi protiv zločina iz mržnje. Nadam se da će vam ovaj tečaj biti od koristi u smislu unaprjeđenja vaših znanja kao i po pitanju međusobne razmjene vaših iskustava“ – među ostalim rekla je pomoćnica Petković.

Na tečaju će se raspravljati o prepoznavanju i istraživanju zločina iz mržnje, kako razumjeti ponašanje počinitelja kaznenih djela počinjenih iz mržnje, kako postupati sa žrtvama i svjedocima, koji su to simboli mržnje i gdje se mogu naći te kako prepoznati govor mržnje i suzbiti njegovo širenje u medijima.

Također, prezentirati će se primjeri dobre policijske prakse Ujedinjenog Kraljevstva i Poljske, kao i učinkoviti načini prijavljivanja zločina iz mržnje, ali i značaj suradnje s organizacijama civilnog društva. Bit će riječi i o karakteristikama zločina iz mržnje prema osobama s invaliditetom, kako se on razlikuje od ostalih zločina te kako ga prepoznati, istraživati, kvalificirati i zastupati na sudu.

Osim hrvatskih eksperata na tečaju sudjeluju predstavnici Ujedinjenog Kraljevstva, Poljske, Latvije te FRA-e (Agencije EU za temeljna prava) i ODIHR-a, OESS-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava. Ovo je prva od tri aktivnosti koje će tijekom ove godine organizirati hrvatski CEPOL tim. U rujnu slijedi Firearms – Western Balkans, a u studenom Financial Investigations.



Stranica