Započeo CEPOL-ov tečaj „FINANCIAL INVESTIGATIONS“

Slika topvijesti/2016/studeni/cepol pa/nasl.jpg

Hrvatskom CEPOL timu dodijeljena je organizacija treće rezidencijalne aktivnosti CEPOL-a (Agencije EU za osposobljavanje u području izvršavanja zakonodavstva), trodnevnog tečaja pod nazivom „Financial Investigations“ koji je započeo danas, 29. studenog 2016. u Policijskoj akademiji u Zagrebu.

Foto: MUP

Hrvatskom CEPOL timu dodijeljena je organizacija treće rezidencijalne aktivnosti CEPOL-a (Agencije EU za osposobljavanje u području izvršavanja zakonodavstva), trodnevnog tečaja pod nazivom „Financial Investigations“ koji je započeo danas, 29. studenog 2016. u Policijskoj akademiji u Zagrebu.

Potvrda da je Republika Hrvatska prepoznata kao jedan od lidera kada je riječ o aktivnostima na planu suzbijanja zločina iz mržnje je u srpnju ove godine održan tečaj „Hate Crimes“, na kojem su sudjelovala 32 policijska službenika iz država članica EU, Islanda i Turske. Potom je u rujnu uslijedila zajednička CEPOL-RH aktivnost „Firearms-Western Balkans“ koja je provedena s ciljem unaprjeđenja policijske i pravosudne suradnje u prevenciji nedozvoljene trgovine vatrenim oružjem.

Ovotjedna CEPOL-ova aktivnost, koja će se provoditi od 29. studenog do 1. prosinca 2016. u Policijskoj akademiji, usmjerena je na provođenje financijskih istraga i upoznavanje s aktualnim trendovima, unaprjeđivanje znanja i vještina policijskih službenika koji se bave ovom problematikom, razmjenu dobrih iskustava te upoznavanje s mogućnostima međunarodne pravosudne i policijske suradnje.

U ime Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske akademije okupljenim stručnjacima i polaznicima tečaja obratili su se načelnik Ureda glavnog ravnatelja policije Tomislav Gulan, pomoćnica načelnika Policijske akademije za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju i voditeljica hrvatskog CEPOL tima Danijela Petković te voditelj seminara i predavač Damir Maračić.

Kao što je uobičajeno za svaku CEPOL rezidencijalnu aktivnost, osim domaćih stručnjaka i predavača iz MUP-a, DORH-a i Ministarstva financija, svoj doprinos će dati i stručnjaci iz EUROPOL-a, Italije, Poljske, Slovenije i Ujedinjenog Kraljevstva. Ciljanu skupinu sudionika čine 34 službenika za osposobljavanje u području izvršavanja zakonodavstva iz 26 zemalja EU, Švicarske i EU agencije OLAF. Osim što će čuti interesantna predavanja, sudionici će biti u prilici, kroz grupne zadatke, kreirati postupanja sukladno procedurama koje koriste u matičnim državama. 

Hrvatski CEPOL tim po prvi puta implementira CEPOL aktivnost iz područja financijskih istraga u svojstvu nositelja aktivnosti, zahvaljujući činjenici što je hrvatska prijava ponovo ocijenjena kao najbolja, u pogledu ponuđenih programskih i organizacijskih sadržaja.

Važnost CEPOL-a u omogućavanju sudjelovanja policijskim službenicima i ostalim službenicima za izvršavanje zakonodavstva u ciljanim edukacijama i razmjeni najbolje prakse, istaknuta je i tijekom provođenja Schengenske evaluacije u lipnju 2016. u RH, kada su traženi podaci o broju policijskih službenika koji su sudjelovali u CEPOL-ovim tečajevima i drugim aktivnostima. 



Stranica