Započelo školovanje službenih pasa za kriminalistička istraživanja

Slika topvijesti/2014/Rujan/akademija_psi_tragaci.jpg

Foto: MUP

Na Policijskoj akademiji danas, 15. rujna započeo je 1. modul međunarodnog tečaja školovanja službenih pasa za kriminalistička istraživanja kojeg Centar za obuku vodiča i dresuru službenih pasa provodi uz stručnu pomoć instruktora iz Obučnog centra za pse u švedskoj policiji Joakima Berlina i Erika Karlssona. Na tečaju uz djelatnike hrvatskog Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa, sudjeluju i instruktori sa službenim psima iz Austrije i Slovenije.

Cilj tečaja je stvaranje temelja za uspostavu nove linije rada sa službenim psima. Naime, psi za kriminalistička istraživanja trenirani su za otkrivanje tragova krvi, ljudskih izlučevina  - sperme i cadavera (ljudski ostatci). Psi se koriste za usmjeravanje kriminalističkih tehničara kod lakšeg pronalaska i izuzimanja tragova s mjesta događaja. Važno je napomenuti kako takvi psi ni na koji način ne unište pronađene tragove. Inače, Centar za obuku vodiča i dresuru službenih pasa do sada je provodio dresuru pasa za detekciju droge, eksploziva, praćenje ljudskog traga, napadačke namjene, zaštitno-tragačke namjene te za zaštitu državne granice. 

Instruktor Joakim Berlin je rekao kako ga raduje što je hrvatska policija odlučila vrijeme i novac uložiti upravo u pse za kriminalistička istraživanja te kako se radi o vrlo zahtjevnoj liniji rada u policiji. Naime, potrebna je velika motiviranost i predanost vodiča te mnogo dresure pasa koji su u stanju pronaći vrlo male količine biološkog materijala koji s vremenom nestaje.

Psi za kriminalistička istraživanja ljudske ostatke mogu tražiti na tlu ili u vodi, a tragove u zatvorenim i otvorenim prostorima.

Do kraja tjedna provjeravat će se sposobnost pasa u traženju i pasivnoj indikaciji, rad na usvajanju mirisa, rad na otvorenim i zatvorenim prostorima, odnosno na indikaciji tragova sperme. Ranije su odabrana dva psa Blue i Blondi iz Obučnog centra vodiča i službenih pasa „Satnik Krešimir Ivošević“ u Dugom Selu koji su prošli inicijalno testiranje. 

Očekuje se da će proces školovanja trajati godinu dana, po tjedan dana sa stankama po dva mjeseca, nakon čega će instruktori dobiti licence prema standardima švedske policije za obučavanje te vrste pasa u Hrvatskoj, ali i u regiji.



Stranica