Započelo provođenje modula programa partnerstvo za obrazovanje – Partnership for education uživo

Nakon obustave provođenja edukacija tijekom 2020. godine u Opatiji je započela serija modula za policijske službenike i državne odvjetnike zemalja jugoistočne Europe

U vremenu od 11. do 29. listopada 2021. godine u Opatiji provode se tri posljednja ovogodišnja modula u sklopu regionalnog programa „Partnerstvo za obrazovanje – Partnership for Education“:
 
  • od 11. do 15. listopada 2021. - „Radionica financijske istrage“ - „Financial Investigations Practical Workshop“. Ova radionica je nastavak na već održane obuke s istom tematikom 2018. i 2019. Radionicom su obuhvaćene teme pranja novca, financiranje terorizma, korporativne prijevare i pronevjere uz prezentaciju slučajeva iz prakse FBI-a s ciljem pružanja dodatnih alata i vještina policijskim službenicima i državnim odvjetnicima za uspješnije procesuiranje financijskih kaznenih djela. Polaznici radionice prezentirali su operativne i zakonske mogućnosti provođenja financijskih istraga u svojim zemljama te svakodnevno sudjelovali u praktičnim vježbama. Niz obuka o financijskim istragama proveli su američki i hrvatski stručnjaci.
  • od 18. do 22. listopada 2021. - „Radionica istrage korupcije u javnom sektoru“ - „Public Corruption Investigations Practical Workshop“. Ova radionica je logičan nastavak teorijskih i praktičnih obuka provedenih u 2018. i 2019. od strane američkih i  hrvatskih stručnjaka te njemačkih stručnjaka kao pridruženog partnera.
  • od 25. do 29. listopada 2021. – Radionica istrage kibernetičkog kriminaliteta“ - „Cybercrime Investigations Practical Workshop“. Važno je napomenuti kako program „Partnerstvo za obrazovanje“ provodi obuke o kibernetičkom kriminalitetu od svog začetka, čineći ovu obuku dvanaestom obukom u nizu. Do sad provedene obuke u sklopu programa su: Kibernetički kriminal i digitalni dokazi (2013.), Kibernetički kriminal (2014.), Napadi na računalne i mrežne sustave (2015.), Napredna obuka o napadima na računalne i mrežne sustave (2016.), Završna vježba „Zajednički istražni tim“ (2016.), Kibernetički kriminal – kriptovalute (2017.), Napredna obuka o kibernetičkom kriminalitetu i kriptovalutama (2018.), Završna vježba „Teroristički napad“ (2018.), Kibernetičke istrage Darkneta (2019.), Završna vježba 2019. (2019.), ONLINE Kibernetički kriminalitet za istražitelje organiziranog kriminaliteta (2021). 

U spomenutim radionica sudjelovati će ukupno 64 policijska službenika i državna odvjetnika iz Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Hrvatske, Republike Kosovo, Republike Sjeverne Makedonije i Republike Srbije kojima će svoja znanja i iskustva prenijeti specijalni agenti FBI-a.
 
Na otvaranju serije modula pomoćnica načelnice Policijske akademije Iva Balgač istaknula je iznimnu važnost ponovne uspostave provođenja obuka uživo: „nakon obustave provođenja obuka uživo u 2020. godini zbog globalne pandemije uzrokovane virusom COVID-19 i nakon uspješno realizirana četiri online modula u 2021. godini iznimno je važno da smo ponovno uspostavili provođenje obuka uživo. Važnost ponovnog okupljanja polaznika i predavača ne leži samo u činjenici lakšeg i kvalitetnijeg prenošenja znanja i iskustva već i u stvaranju neformalnih kontakata među vama polaznicima. Iskustvo je pokazalo nemjerljivu važnost upravo tih kontakata u vašem svakodnevnom radu“.
 
Također, pomoćnica načelnice Balgač zahvalila je Uredu ICITAP-a i Veleposlanstvu Sjedinjenih Američki Država u Republici Hrvatskoj na dugogodišnjem partnerstvu i suradnji ne samo u sklopu programa „Partnerstvo za obrazovanje - Partnership for Education“ veći i u nizu drugih obuka i strateških projekata koji se zajednički provode.
 
Nakon uvodnog govora, g. Andrej Madunović, ICITAP savjetnik misije je naglasio važnost povratnih informacija od sudionika obuka o praktičnim učincima znanja i vještina stečenih tijekom dosadašnje osmogodišnje provedbe programa, te kako su upravo radionice najbolji način razmjene informacija, uvida u zakonske i operativne mogućnosti svih zemalja sudionica programa i temelj još uspješnije regionalne i globalne suradnje.
 
***
 
Program „Partnerstvo za obrazovanje - Partnership for Education“ zajednički je projekt Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj (ureda ICITAP-a) i Ministarstva unutarnjih poslova koji je započeo u ožujku 2013. godine.
 
Program ima za cilj ojačati regionalnu policijsku, ali i državnoodvjetničku suradnju, koristeći hrvatska iskustva u ispunjavanju kriterija za pristupanje Europskoj uniji, poboljšati razmjenu informacija i iskustava te stvoriti neformalnu regionalnu mrežu stručnjaka u području borbe protiv organiziranog kriminaliteta, korupcije i terorizma iz zemalja jugoistočne Europe: Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Kosova, Republike Sjeverne Makedonije i Republike Srbije.
 
Policijska je akademija provođenjem ovog programa obrazovanja prepoznata od strane američkih partnera kao edukacijski lider u regiji s odgovarajućim stručnim i profesionalnim znanjima.
 
Od početka provođenja programa, uključujući i ova tri modula, provedeno je ukupno 42 modula/obuke i educirano je gotovo 900 policijskih službenika, državnih odvjetnika i drugih predstavnika agencija i institucija za provedbu zakona u zemljama regije.
 
O uspješnosti i održivosti programa „Partnerstvo za obrazovanje - Partnership for Education“ najbolje govore podaci koje je Ured ICITAP-a prikupio od država sudionica programa, a koje se mjere u nizu uspješno provedenih kriminalističkih istraživanja u području suzbijanja kriminaliteta droga, gospodarskog kriminaliteta, krijumčarenja i trgovanja ljudima, kibernetičkog kriminaliteta kako na nacionalnim tako i na transnacionalnoj razini.
 
U ovom trenutku započele su pripreme za provođenje aktivnosti u 2022. godini te ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna planirano je provođenje ukupno 10 modula:
  • Instruktivno – pedagoški tečaj (Instructor Development), dva modula
  • Nadzor državne granice (Border Control Training)
  • Obuka rukovoditelja visoke razine (Senior Management Training)
  • Online prikrivene istrage (Cybercrime Online Undercover)
  • Financijska forenzika (Financial Forensics)
  • Kibernetički kriminalitet za istražitelje organiziranog kriminaliteta (Cybercrime for Organized Crime Investigators)
  • Prijevare u javnoj nabavi (Public Procurement Frauds)
  • Paralelne financijske i kriminalističke istrage (Parallel Criminal and Financial Investigations)
  • Analiza podataka (Intelligence Analysis).


Pisane vijesti