Započelo provođenje modula programa partnerstvo za obrazovanje – partnership for education u 2022. godini

U Valbandonu održan prvi od deset planiranih modula u sklopu regionalnog programa „Partnership for Education“

U vremenu od 25. do 29. travnja 2022. godine u Valbandonu održao se prvi od deset planiranih modula pod nazivom „Nadzor granice – Border Control“ namijenjena policijskim i carinskim službenicima zemalja Jugoistočne Europe.
 
U spomenutom modulu sudjelovalo je ukupno 12 policijskih i carinskih službenika iz Republike Albanije, Republike Kosovo, Republike Sjeverne Makedonije i Republike Srbije kojima su svoja teorijska i praktična  znanja i iskustva prenijeti stručnjaci Ravnateljstva policije (Uprave kriminalističke policije, Uprave za granicu i Policijske akademije) te stručnjaci Carinske uprave Ministarstva financija.
 
Na otvaranju prvog ovogodišnjeg  modula pomoćnica načelnice Policijske akademije gđa Iva Balgač istaknula je iznimnu važnost provođenja obuka uživo: „nakon obustave provođenja obuka uživo u 2020. godini zbog globalne pandemije uzrokovane virusom COVID-19 i nakon ponovnog povratka  u „staro normalno“ krajem 2021. godine  iznimno je važno da smo u ovoj godini nastavili s provođenjem obuka uživo. Važnost provođenja obuka uživo ne leži samo u činjenici lakšeg i kvalitetnijeg prenošenja znanja i iskustva već i u stvaranju neformalnih kontakata među vama polaznicima. Iskustvo je pokazalo nemjerljivu važnost upravo tih kontakata u vašem svakodnevnom radu“.
 
Također, pomoćnica načelnice Balgač zahvalila je Uredu ICITAP-a i Veleposlanstvu Sjedinjenih Američki Država u Republici Hrvatskoj na dugogodišnjem partnerstvu i suradnji ne samo u sklopu programa „Partnerstvo za obrazovanje - Partnership for Education“ veći i u nizu drugih obuka i strateških projekata koji se zajednički provode.
 
Nakon uvodnog govora, g. Andrej Madunović, ICITAP savjetnik misije je naglasio važnost povratnih informacija od sudionika obuka o praktičnim učincima znanja i vještina stečenih tijekom dosadašnje osmogodišnje provedbe programa, te kako su upravo radionice najbolji način razmjene informacija, uvida u zakonske i operativne mogućnosti svih zemalja sudionica programa i temelj još uspješnije regionalne i globalne suradnje.
 
Tijekom modula „Nadzor granice – Border Control“ polaznici su stekli teorijska znanja o integriranom upravljanju granicom,  djelokrugu rada granične i kriminalističke policije u suzbijanju krijumčarenja te suradnji s carinskom upravom. Naglasak u teorijskom djelu  obuke posebice je stavljen na poštivanje ljudskih prava.  Sva stečena teorijska znanja polaznicu su imali priliku primijeniti tijekom trodnevnih vježbi koje su vodili predstavnici Carinske uprave i Policijske akademije, certificirani treneri Frontexa.  Predstavnici Carinske uprave kompleksom su vježbom prezentirali način rada, usuglašen s EU standardima te suradnju s policijom i drugim agencijama, dok su predstavnici Policijske akademije svoje vježbe usmjerili na otkrivanje krijumčarenja ljudi i standarde postupanja usvojena na razini Europske unije.
Posljednji dan obuke iskorišten je za razmijenjenu iskustva tijekom kojeg su svi polaznici prezentirali primjere i načine postupanja vezanih za otkrivanje i suzbijanje prekograničnog kriminaliteta.
 
Tijekom svečanog zatvaranja prvog ovogodišnjeg modula certifikate je polaznicima uručila regionalna časnica za sigurnost Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj gđa Amy Davison koja je istaknula: „Hvala Ministarstvu unutarnjih poslova na odličnoj suradnji koja se približava proslavi prvih deset godina, kao i odličnim instruktorima Policijske akademije koji su proveli ovu obuku uz pomoć kolega instruktora Carinske uprave. Kada govorimo o multinacionalnim obukama agencija za provođenje zakona „Partnerstvo za obrazovanje“ predstavlja globalni standard. Iako dolazimo iz različitih zemalja i govorimo različite jezike, naše zajedničke vrijednosti i posvećenost osiguravanju sigurnijeg i zaštićenijeg društva nas u potpunosti ujedinjuju.“
 
Sljedeća četiri modula planirana su za lipanj i srpanj 2022. godine na teme: „Prijevare u javnoj nabavi - Public Procurement Frauds“, „Analiza podataka - Intelligence Analysis“, „Financijska forenzika - Financial Forensic“ i „Obuka instruktora – Instructor Development
 
       ***
 
Program „Partnerstvo za obrazovanje - Partnership for Education“ zajednički je projekt Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj (ureda ICITAP-a) i Ministarstva unutarnjih poslova koji je započeo u ožujku 2013. godine.
 
Program ima za cilj ojačati regionalnu policijsku, ali i državnoodvjetničku suradnju, koristeći hrvatska iskustva u ispunjavanju kriterija za pristupanje Europskoj uniji, poboljšati razmjenu informacija i iskustava te stvoriti neformalnu regionalnu mrežu stručnjaka u području borbe protiv organiziranog kriminaliteta, korupcije i terorizma iz zemalja jugoistočne Europe: Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Kosova, Republike Sjeverne Makedonije i Republike Srbije.
 
Policijska je akademija provođenjem ovog programa obrazovanja prepoznata od strane američkih partnera kao edukacijski lider u regiji s odgovarajućim stručnim i profesionalnim znanjima.
 
Od početka provođenja programa, uključujući i ova tri modula, provedeno je ukupno 42 modula/obuke i educirano je više od 900 policijskih službenika, državnih odvjetnika i drugih predstavnika agencija i institucija za provedbu zakona u zemljama regije.
 
O uspješnosti i održivosti programa „Partnerstvo za obrazovanje - Partnership for Education“ najbolje govore podaci koje je Ured ICITAP-a prikupio od država sudionica programa, a koje se mjere u nizu uspješno provedenih kriminalističkih istraživanja u području suzbijanja kriminaliteta droga, gospodarskog kriminaliteta, krijumčarenja i trgovanja ljudima, kibernetičkog kriminaliteta kako na nacionalnim tako i na transnacionalnoj razini.

Pisane vijesti