Započela obuka policijskih službenika za potporu Frontexu

Ministarstvo unutarnjih poslova posvećuje posebnu pozornost zaštiti granice i sprječavanju nezakonitih migracija, pri čemu je postupanje s ranjivim skupinama poseban prioritet

Od 2. do 7. lipnja u Valbandonu se održava obuka policijskih službenika za potporu Frontexu (Europska agencija za graničnu i obalnu stražu) pod nazivom ''European Border and Coast Guard Team – Frontex Support Officer (FSO) Training''.

Riječ je o još jednoj edukativnoj aktivnosti koja se provodi u suradnji Frontexa, Policijske akademije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, inače partnerske Frontex akademije, Uprave za granicu Ravnateljstva policije i Policijske uprave istarske, kojoj je cilj ojačati zajedništvo i osjećaj pripadnosti kulturi europske i granične obalne straže kao setu zajedničkih standarda, vrijednosti i dobre prakse u području osposobljavanja granične i obalne straže.

Obuku je danas u Valbandonu službeno otvorila koordinatorica FRONTEX aktivnosti i pomoćnica  načelnika Policijske akademije za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju Mirjana Abramović, koja je naglasila kako Ministarstvo unutarnjih poslova posvećuje posebnu pozornost zaštiti granice i sprječavanju nezakonitih migracija, pri čemu je postupanje s ranjivim skupinama poseban prioritet, a hrvatska policija posebno je senzibilizirana na zaštitu izbjeglica i drugih ranjivih skupina migranata.

 ''Policijska akademija Ministarstva unutarnjih poslova trenutno je vodeća Frontexova partnerska akademija po broju aktivnosti i uspješnim rezultatima provedenih i organiziranih obuka, tečajeva i seminara. Dosad je kroz tu suradnju obučeno oko 600 policijskih službenika država članica Europske unije, a ove godine suradnja je značajno proširena i ojačana, posebice kroz suradnju u okviru projekta Land Border Surveillance Officer Training (LBS), a koju obuku smo provodili proteklog tjedna ovdje u Valbandonu'' pojasnila je voditeljica Ambramović i navela kako je ovotjedna obuka usmjerena na edukaciju policijskih službenika za potporu Frontexu. ''FSO časnik je službeni predstavnik nadležnog nacionalnog tijela zemlje članice, koji pomaže Frontexu u učinkovitom provođenju operativnih aktivnosti tijekom zajedničkih operacija, a što je i cilj ove obuke u kojoj sudjeluju treneri izdržava članica Europske unije i predstavnici Frontexove Jedinice za obuku'' rekla je voditeljica Abramović.

Osposobljavanje policijskih službenika za FSO časnike odvija se kroz dvije faze. Prva je faza učenja na daljinu koju moraju završiti svi polaznici kako bi se pripremili za drugu fazu obuke, a to je faza face to face koja se održava u Valbandonu. Obuka se provodi kroz simulirane situacije zajedničkih operacija te se rješavaju zadaci i problemi sa što realnijim scenarijima, s obzirom na to da je krajnji cilj ovakvog uspješnog timskoga rada i suradnje kroz angažman educiranih i iskusnih policijskih službenika zaštita izbjeglica i ranjivih skupina migranata, kao i suzbijanje prekograničnog kriminaliteta.

Stranica