Započela obuka granične policije za rad na Eurodac radnim stanicama

Radi se o projektu Fonda za unutarnju sigurnost, a odnosi na multiplikatore granične policije za uzimanje otisaka prstiju u Eurodacu

Služba za stručno usavršavanje i specijalizaciju Policijske akademije u suradnji s Upravom za granicu započela je obuku za multiplikatore granične policije za uzimanje otisaka prstiju na Eurodac radnim stanicama. Radi se o projektu u sklopu Fonda za unutarnju sigurnost „Jačanje aktivnosti granične kontrole na hrvatskom djelu vanjske granice zbog povećanog migracijskog pritiska“.

Prvi seminar započeo je 11. ožujka u Mariji Bistrici u „Hotelu Kaj“ za deset policijskih službenika iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske, brodsko-posavske i osječko-baranjske.

Obuka će se provesti kroz četiri dvodnevna seminara na kojima će sudjelovati 40 policijskih službenika nezakonitih migracija iz policijskih uprava i prihvatnih centara za strance Ježevo, Trilj i Tovarnik.

Tijekom seminara polaznici će se upoznati s nacionalnim i EU zakonodavnim okvirima na temelju kojih granična policija uzima otiske prstiju u Eurodac sustavu, procedurama uzimanja otisaka prstiju, načinom i otklanjanjem nedostataka u funkcioniranju Eurodaca.

Nakon završenog seminara polaznici će educirati policijske službenike granične policije u policijskim upravama kroz program dopunskog stručnog usavršavanja za korištenje Eurodac radnih stanica.

Stranica