Zajedno nakon 40 godina

Slika topvijesti/2017/travanj/mala_Globaladmin.jpg

Ova klasa Srednje škole ostavila je pozitivan trag, dala mnoge zapovjednike hrvatske policije, vojske, načelnike u obavještajnim službama, ali i doktore znanosti 

Foto: MUP

Prije punih 40 godina, jedna generacija mladih policajaca položila je na Policijskoj akademiji ispit zrelosti i krenula u život. Nešto više od desetljeća kasnije, položila je i veliki patriotski ispit u obrani Domovine. Bili su to polaznici druge klase tadašnje Srednje škole za milicionere u Zagrebu, koju je nakon četverogodišnjeg pohađanja, od 1973. – 1977. godine, završilo ukupno 267 kadeta. Cijeli jedan život stane u 40 godina koliko je prošlo od tog lipnja 1977. godine, kada su nadobudni mladići zatvorili po posljednji put vrata svojih učionica, do ove subote, 22. travnja 2017. godine, kada su ih za svoju jubilarnu obljetnicu ponovo otvorili, okupivši se na Policijskoj akademiji iz svih krajeva Republike Hrvatske ali i drugih zemalja u koje su ih životni putevi odveli. Okupivši se na mjestu koje ih je zauvijek obilježilo kako bi se zajedno prisjetili najljepšeg doba u životu svakog čovjeka, onog đačkog, kako bi se prisjetili svojih profesora i odgajatelja koji su ih pripremali za život i osposobili za težak i zahtjevan policijski posao, kako bi odali počast 42-jici kolega koji ovu respektabilnu godišnjicu nisu dočekali, ali i podijelili jedni s drugima životne priče koje su ih tijekom četiri desetljeća gradile kao pojedince i na njima ostavile traga.

Svečani program uveličali su brojni umirovljeni profesori i profesorice koji su bili važan dio školovanja ove klase te načelnik Policijske akademije Želimir Radmilović koji se svima okupljenima obratio u ime ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića: „Ovo je za vas iznimno važan i veliki dan tijekom kojeg ćete, uvjeren sam, sa svojim prijateljima i kolegama s kojima ste dijelili školske klupe, stražu i kolonu u restoranu policijske škole za ručak, izmijeniti lijepa sjećanja na mladost i vrijeme provedeno u obrazovnom centru za unutarnje poslove. Veseli me što su tu i brojni odgajatelji i profesori jer su oni time što su vama prenosili svoja stručna znanja te životna iskustva u velikoj mjeri trasirali vaš daljnji put“, kazao je Radmilović izrazivši nadu da će se svi zajedno za deset godina opet okupiti na istom mjestu, u istom ili još većem broju, na obilježavanju 50 godina mature.

U ime 2. klase, prigodnim se govorom obratio Ivan Primorac, jedan od polaznika. On je istaknuo kako je ova klasa Srednje škole ostavila pozitivan trag, dala mnoge zapovjednike hrvatske policije, vojske, načelnike u obavještajnim službama, ali i doktore znanosti. „Velika je zasluga mnogih od nas u izgradnji sustava sigurnosti, gdje smo svojim znanjem, hrabrošću i žrtvom dali sve što smo znali i mogli. Danas se najbolje vidi koliko je za sigurnost iznimno važna. Po tome će nas nabolje pamtiti.“ Osvrnuo se i na Domovinski rat u kojem su pripadnici 2. klase dali izniman doprinos uključivši se dragovoljno među prvima u obranu suvereniteta i neovisnosti Republike Hrvatske, obnašajući različite zapovjedne dužnosti u hrvatskoj policiji, obavještajnim službama i vojsci, sudjelujući u svim oslobodilačkim akcijama tijekom Domovinskog rata te mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja. 

Program obljetnice svojim su izvedbama prigodnih pjesama uveličali Tamburaški orkestar i Vokalni ansambl MUP-a pod ravnanjem dirigentice Nevenke Pavleković, a svečanoj su atmosferi posebno pridonijela čitanja domoljubnih pjesama Ante Vulića, jednog od pripadnika klase i autora knjige „U svitanje pomračina“ koju su profesori i odgajatelji kao znak zahvalnosti primili na kraju svečanosti.



Stranica