Zajednički seminar MUP-a, MORH-a i Ureda za sprečavanje pranja novca

Na seminaru se koristio sustav e-obrazovanja, čime je omogućena interaktivna nastava

U Policijskoj školi Josipa Jovića prošlog je tjedna završen zadnji seminar od tri kruga edukacije Specijalističkog seminara za rad na poslovima suzbijanja gospodarskog kriminaliteta i korupcije iz područja poreznih prijevara. Seminar se održao na temelju Plana policijskog obrazovanja Službe za stručno usavršavanje i specijalizaciju, a prvi je održan u listopadu 2018. Ukupno je educirano 59 stručnjaka iz policije koji se bave gospodarskim kriminalitetom i korupcijom, Ministarstva obrane i Ureda za sprječavanje pranja novca.

Cilj seminara je stjecanje kompetencija kvalitetnog uočavanja, prepoznavanja i dekretiranja kriminalnih pojava u gospodarskim i društvenim djelatnostima te samostalno i kompetentno poduzimanje kriminalističkih istraživanja. Također cilj je ostvarivanje suradnje s nadležnim tijelima: Poreznom upravom, DORH-om, USKOK-om, Carinskom upravom, FINA-a, Uredom za sprječavanje pranja novca i Ministarstvom državne imovine, kao i Upravom kriminalističke policije i Centrom za kriminalistička ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić". Na seminaru su analizirani slučajeva iz prakse Porezne uprave, Carine, PU zagrebačke, SSKOK Osijek, USKOK-a i ŽDO Varaždin.

Isto tako pojašnjene su aktivnosti analize, vještačenja, posebne mjere kao i kompletan postupak tijekom kriminalističkog istraživanja od zaprimanja do procesuiranja predmeta, kao i upravljanje i raspolaganje oduzetom imovinom od strane Ministarstva državne imovine.

Na seminaru se koristio sustav e-obrazovanja, čime je omogućena interaktivna nastava i virtualno organiziranje seminara kao i daljnji kontakti između svih sudionika.

Stranica