Zajednička obuka budućih policajaca iz Hrvatske, Poljske i Mađarske

Na trilateralnoj razmjeni polaznika temeljnog policijskog obrazovanja uspoređena iskustva i provedena četverodnevna zajednička obuka

Policijska akademija od 28.ožujka do 1. travnja 2022. bila je domaćin i organizator prve zajedničke međunarodne obuke polaznika temeljnog policijskog obrazovanja. U obuci su uz nastavnike Policijske škole „Josip Jović“ te pet polaznika Programa temeljnog obrazovanja za zanimanje policajac/policajka, sudjelovala i četiri nastavnika/instruktora te po pet polaznika iz Mađarske i Poljske. Realizacijom ove obuke Policijska akademija intenzivirala je suradnju s Policijskom školom Slupsk Ministarstva unutarnjih poslova Republike Poljske i Odjelom za obuku ophodnji Szeged Ministarstva unutarnjih poslova Mađarske.

Deset gostujućih polaznika iz Poljske i Mađarske te pet polaznika Policijske škole „Josip Jović“ proteklog je tjedna aktivno sudjelovalo na više radionica vezanih za taktiku postupanja i primjenu policijskih ovlasti. Nastavnici i polaznici triju institucija time su dobili priliku razmijeniti iskustva vezana za način školovanja, usporediti načine obuka te sličnosti i različitosti policijskog postupanja i primjene policijskih ovlasti u Hrvatskoj, Mađarskoj i Poljskoj.

Obuku su planirali i koordinirali pomoćnik voditeljice Policije škole „Josip Jović“ Hrvoje Marić i policijski službenici Službe za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju Ksenija Vujčić i Aleksandar Čubrilo, dok su neposredni nositelji aktivnosti bili nastavnici stručnih predmeta Policijske škole „Josip Jović“. U vrlo intenzivnom i dinamičnom programu, s polaznicima su obrađene teme kao što su policijske intervencijske taktike i tehnike, postupanja u slučajevima nasilja u obitelji, policijsko naoružanje i gađanje, orijentacija na otvorenom prostoru i druge. Sve su radionice održane na engleskom jeziku.

Na otvorenju obuke, polaznicima i nastavnicima obratili su se pomoćnica načelnice za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju Iva Balgač te pomoćnik voditeljice Policijske škole „Josip Jović“ Hrvoje Marić. Pomoćnica Balgač istaknula je važnost ovakvih projekata naglasivši kako ovakva razmjena djeluje kao snažan poticaj za buduće mlade policajce, omogućava im stjecanje novih znanja i stvaranje neformalnih kontakata te pokazuje važnost i nužnost suradnje različitih policijskih organizacija u Europi kako bi se kvalitetno suprotstavile novim trendovima kriminaliteta i sigurnosnim izazovima, koji su vrlo slični u Hrvatskoj, Poljskoj i Mađarskoj.

Voditelji mađarskog i poljskog izaslanstva nakon otvaranja predstavili su organizacijsku strukturu i nadležnosti svojih ustanova, nakon čega su se pojedinačno predstavili i sami polaznici obuka izrazivši osobito zadovoljstvo što su izabrani da sudjeluju i predstavljaju svoje škole.

Tijekom radnog tjedna predstavnike mađarskog i poljskog izaslanstva primila je i načelnica Policijske akademije dr.sc Davorka Martinjak te je tijekom razgovora bilo riječi o mogućnostima nastavka održavanja ovakvih zajedničkih obuka na godišnjoj bazi. Također, razmatrani su različiti oblici suradnje u području temeljnog obrazovanja te su uspoređeni modeli selekcijskog postupka i odabira kandidata u području temeljnog policijskog obrazovanja.

Tijekom posjeta izaslanstvo je također razgledalo izložbu Muzeja policije u pratnji voditeljice Muzeja Helene Mareljić Jelinek te policijske službenice Višnjice Trajčevski.

Polaznicima temeljnog policijskog obrazovanja iz triju zemalja ovo je bila vrijedna prilika da se međusobno upoznaju, razmijene iskustva školovanja te stvore kontakte koji će im biti vrlo korisni i u budućem poslu, složile su se polaznice Dana Ofianewska iz Poljske i Ildiko Barnai iz Mađarske. No razmjena je polaznicima omogućila i stjecanje novih znanja i vještina vezanih za, primjerice, postupanje u slučajevima nasilja u obitelji dodale su Cynthia Bakony iz Mađarske i Gabrijela Vidović iz Hrvatske. Zadovoljstvo polaznika i nastavnika ovom razmjenom može se iščitati i iz svakog odgovora u evaluacijskom upitniku, gdje su i jedni i drugi hvalili i sadržaj i tehničku realizaciju, izražavajući nadu da će ovakvih razmjena biti i u budućnosti.

Stranica