Visoka policijska škola potpisla sporazum s CEPOL-om

Slika topvijesti/godina2010/PROSINAC/sporazum01.jpg

Sporazum će omogućiti uključivanje viših policijskih službenika iz Republike Hrvatske u CEPOL-ove aktivnosti u svojstvu predavača ili sudionika na tečajevima, razmjenu rezultata znanstvenih istraživanja,  

Europska visoka policijska škola (European Police College CEPOL) i hrvatska Policijska akademija, odnosno, Visoka policijska škola  7. prosinca u Misiji Republike Hrvatske pri Europskoj uniji u Bruxellesu sklopile su sporazum o suradnji. Sporazum naglašava važnost obrazovanja policijskih službenika u okviru europskog pristupa sigurnosti i kontekstu proširenja EU.

Sporazum o suradnji je, kao predstavnik Policijske akademije, potpisao dekan Visoke policijske škole dr. sc. Zvonimir Dujmović s direktorom CEPOL-a dr. sc. Ferencom Banfijem i predsjedavajućim CEPOL-ovog Upravnog odbora Jean Marie Van Branteghemom.

Sporazum će omogućiti uključivanje viših policijskih službenika iz Republike Hrvatske u CEPOL-ove aktivnosti u svojstvu predavača ili sudionika na tečajevima, razmjenu rezultata znanstvenih istraživanja, pristup CEPOL-ovoj elektroničkoj bazi podataka i sudjelovanje u programima razmjene. Uz to, predstavnici Policijske akademije bit će pozivani na sastanke Radne skupine za vanjske odnose CEPOL-a.

Direktor CEPOL-a Fernc Banfi je istaknuo da će sporazum o suradnji doprinositi ne samo policijskim službenicima u Hrvatskoj, nego i u svim državama članicama EU, a s obzirom da će Republika Hrvatska u bliskoj budućnosti biti članica EU, naglasio je da je sretan što već sada može započeti intenzivnija suradnja.

Dekan Zvonimir Dujmović je naglasio da visokoobrazovani policijski službenici imaju ključnu ulogu u održavanju vladavine prava i sigurnosti građana. U tom smislu,  uvažavajući buduće članstvo u EU, potpisivanje sporazuma će omogućiti Policijskoj akademiji aktivno sudjelovanje u radu CEPOL-a radi pojačavanja razmjene najboljih iskustava.

Europska visoka policijska škola (CEPOL) je agencija EU zadužena za organiziranje izobrazbe za više policijske službenike država članica. Povezuje više policijske službenike radi poticanja međunarodne suradnje u suzbijanju kriminala te održavanja javnog reda i sigurnosti.

CEPOL djeluje kao agencija od 2006. godine s godišnjim proračunom oko osam milijuna eura. CEPOL djeluje kao mreža, a aktivnosti poput tečajeva, seminara, konferencija i sastanaka provode nacionalne ustanove za visoko obrazovanje policijskih službenika.

CEPOL organizira godišnje oko 60 do 100 tečajeva, seminara i konferencija o ključnim temama relevantnima za redarstvene vlasti u Europi, a također provodi i programe razmjene. CEPOL je usmjeren na izradu općeg nastavnog plana radi usklađivanja nacionalnih obrazovnih programa u državama članicama, širenjem najbolje prakse i znanstvenih postignuća te omogućavanjem najsuvremenije elektroničke mreže za razmjenu. Za više podataka posjetite: www.cepol.europa.eu



Stranica