VIDEO: Uspješno završen ciklus zajedničkih obuka Policijske akademije i Uprave za granicu

Po Frontexovim standardima obučeno 99 policijskih službenika za zaštitu državne granice koji službu obavljaju na vanjskoj granici Europske unije

U dva termina u Spačvi i dva u Kuparima 99 policijskih službenika iz policijskih uprava osječko-baranjske, vukovarsko-srijemske, brodsko-posavske, sisačko-moslavačke, karlovačke, ličko-senjske, šibensko-kninske, zadarske, splitsko-dalmatinske i dubrovačko-neretvanske uspješno je završilo obuku za vođe grupe po Frontexovim standardima.

Na svečanom zatvaranju posljednje, četvrte, obuke polaznicima su se obratili Kristina Ciprić, nacionalna koordinatorica za obuku iz Uprave za granicu, Mirjana Abramović, pomoćnica načelnice Policijske akademije za obrazovanje i standard i Frontexova trenerica, te Krešimir Kaniža i Aleksandar Čubrilo, također Frontexovi treneri. Pomoćnica Abramović čestitala im je i zahvalila na uloženom trudu i entuzijazmu. Dodala je kako je svjesna da su na obuke već došli s golemim iskustvom, ali su im pristupili otvorena srca i uma, što je uvijek prigoda za stjecanje dodatnih znanja: „Lopta jest okrugla, ali je ipak treba svako malo pogurati.“

Polaznici su organizatorima obuke zahvalili odličnim povratnim reakcijama: „Ovo je najbolja obuka na kojoj sam bio. Situacijske vježbe su najbolji način učenja, treneri su nas usmjeravali i osjećao sam se odlično čak i kad sam pogriješio jer sam tada najviše naučio. Šteta što obuka traje samo tri dana i nadam se da će se proširiti i na šefove smjena, a i da ćemo se mi sresti ponovno“, rekao je jedan od vođa grupe.

Obuka se, naime, sastoji većinom od praktičnih situacijskih vježbi, a cilj je da polaznici kroz simulacije stvarnih situacija s terena osvijeste dobre i loše strane svojih postupaka, osobito u postupanjima s ranjivim skupinama. Pritom je ideja bila omogućiti vođama grupe iz raznih dijelova Hrvatske razmjenu znanja i iskustava kroz praktičan rad na terenu.

Također je važno napomenuti kako su znanja, vještine i kompetencije te ishodi učenja u skladu s kvalifikacijskim okvirom vezanim za poslove granične policije i Frontexovim standardima, a obuku su provodili certificirani Frontexovi treneri – Mirjana Abramović, Krešimir Kaniža i Aleksandar Čubrilo – uz potporu kolega s Policijske akademije te markiranata koji sudjeluju u scenarijima iz policijskih uprava.

Na kraju posebna zahvala i domaćinima iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske te kolegi Antunu Ljubiću na potpori.

Pogledajte video.

Stranica

Dokumenti