Napredni seminar: Otkrivanje ukradenih vozila

Slika topvijesti/godina2010/LISTOPAD_2010/tx_1_10_2010_učionica.jpg

Na Policijskoj akademiji je u rujnu, u ciklusu od tri seminara, provedena obuka ukupno pedeset i pet multiplikatora granične policije iz područja suzbijanja krijumčarenja vozila.

 Foto: MUP

U okviru sustava stručnog usavršavanja granične policije, na Policijskoj akademiji je u rujnu, u ciklusu od tri seminara, provedena obuka ukupno pedeset i pet multiplikatora granične policije iz područja suzbijanja krijumčarenja vozila.

Cilj seminara je bio da se predavači-multiplikatori granične policije iz svih policijskih uprava upoznaju sa sadržajem nadopunjenog programa za obuku na temu krijumčarenja vozila koji je izrađen u okviru FRONTEX-ovog projekta, kako bi svoja novostečena znanja i vještine u suzbijanju te vrste kriminaliteta  kroz postojeći sustav stručnog usavršavanja, prenijeli službenicima granične policije na terenu. Radi se o standardiziranom materijalu za obuku graničnih službi država članica EU koji je, nakon temeljnog programa koji se odnosio isključivo na osobna motorna vozila, sadržajno obuhvatio područje građevinskih strojeva i mehanizacije, autobusa, tegljača, motorkotača te procedure registracije vozila u pojedinim državama članicama. U izradi predmetnog materijala sudjelovali su vodeći stručnjaci država članica EU i isti će se, nakon prevođenja na materinje jezike koristiti u obuci službenika granične policije svih država sudionica projekta.

Tijekom obuke koja se sastojala od tri dana teoretske i jedan dan praktične nastave na graničnom prijelazu, upriličeni su terenski posjeti zastupnicima strojeva i građevinske mehanizacije marke Catepillar i JCB kojom prilikom su polaznici uz prezentacije i stručno vodstvo predstavnika Catepillara i JCB, upoznati sa grupacijama te raznim modelima novih i rabljenih strojeva, metodama identifikacije kao i dokumentacijom radnih strojeva.

Osim toga, bila je to prilika da se kroz neposredni kontakt i razmjenu informacija i dosadašnjih iskustava sa stručnjacima Catepillara i JCB te obilazak raznih modela radnih strojeva pokažu odnosno provjere netom stečena teoretska znanja i vještine.

Seminare su uz vodstvo nacionalnog eksperta-multiplikatora, Željka Dragobratovića, voditelja smjene na GP Bregana, održali multiplikatori; Krešimir Nedić, policijski službenik na GP Erdut, Dejan Mihalić, šef smjene na GP Maljevac,  te Matija Kutičić vođa grupe za zaštitu državne granice u PP Buzet koji su prošli obuku u okviru Frontexovog projekta te iskazali visoku razinu stručnosti i poznavanja predmetne materije. Polučeni rezultati na provedenim završnim testiranjima pokazali su visoku razinu znanja i motiviranost polaznika za daljnjim stručnim usavršavanjem.

Na završnoj evaluaciji seminara vrlo visoko su ocijenjeni prezentirani sadržaji i njihova utilitarnost za granično-policijsku praksu, a terenski posjeti zastupnicima vodećih marki građevinskih strojeva te praktični dio na graničnom prijelazu istaknuti kao najvrjedniji segmenti seminara.



Stranica