Veleučilište kriminalistike i javne sigurnosti partner u konferenciji o suzbijanju govora mržnje

U Zagrebu je u ponedjeljak 24. travnja 2023. održana konferencija posvećena suzbijanju govora mržnje pod nazivom „Unapređenje odgovora na govor mržnje - REASON”

Konferencija je organizirana kao jedna od aktivnosti u sklopu EU projekta REASON, koji se provodi u partnerstvu Hrvatskog pravnog centra s Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske, Veleučilištem kriminalistike i javne sigurnosti i Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, uz suradnju Vrhovnog suda Republike Hrvatske, te sudjelovanje drugih ustanova.

Cilj konferencije bila je razmjena iskustava o praćenju i sankcioniranju govora mržnje u europskom pravnom prostoru i u Republici Hrvatskoj, stoga su događaju prisustvovali inozemni i hrvatski predstavnici ključnih dionika u području sprječavanja, pravnog procesuiranja i reguliranja govora mržnje i drugih manifestacija nesnošljivosti, stručnjaci u području zaštite ljudskih prava te prava žrtava i manjinskih skupina na koje je govor mržnje usmjeren, predstavnici medijske i kulturne djelatnosti te svi drugi zainteresirani za pitanje odnosa slobode izražavanja i govora mržnje.

Konferenciju je, uz riječ dobrodošlice, otvorio g. Dražen Tripalo, predsjednik Kaznenog odjela Vrhovnog suda. Nakon uvodnog dijela, predstavljen je projekt REASON, istraživački ciljevi i metodologija, a zatim su izloženi postignuti rezultati, pristupi i prakse Europskog suda za ljudska prava vezani za problematiku govora mržnje, pristupi u praćenju, sprječavanju i borbi protiv govora mržnje u Europi i Republici Hrvatskoj te politika Vlade Republike Hrvatske prema nesnošljivosti i govoru mržnje. 

Nakon izlaganja uslijedile su dvije panel diskusije na kojima su se stručnjaci iz pojedinih područja osvrnuli na institucionalnu perspektivu i izazove procesuiranja i kažnjavanja govora mržnje.

Na panelima su izlaganja održali brojni sudionici iz Uprave kriminalističke policije, voditelj Službe kibernetičke sigurnosti Renato Grgurić, s Pravnog fakultetu u Zagrebu, Europskog suda za ljudska prava, Vijeća Europe, Hrvatskog novinarskog društva, Županijskog državnog odvjetništva, Visokog prekršajnog suda, Općinskog kaznenog suda, Vladinog ureda za ljudska prava i drugi.

Sudionici konferencije aktivno su sudjelovali u raspravama i razmjenama iskustava, a zbog velikog interesa organizirano je i online praćenje konferencije te prijevod na engleski jezik.

Stranica