Važne obljetnice hrvatskih kriminalista i kriminologa u knjižnici Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik''

Ove godine se navršava 110 godina od rođenja Tomislava Markovića, 5 godina od smrti Duška Modlyja i 10 godina od smrti Mladena Singera

Povodom bitnih obljetnica rođenja i smrti tri profesora i pročelnika katedri za kriminalistiku i kriminologiju, dr. Tomislava Markovića, prof. dr. sc. Duška Modlyja i prof. dr. sc. Mladena Singera, u knjižnici Policijske akademije ''Prvi hrvatski redarstvenik'' 1. veljače 2024. otvorena je mala izložba pod nazivom ''Obljetnice značajnih kriminalista i kriminologa - Tomislav Marković, Duško Modly, Mladen Singer'' u čast njima i njihovom stručnom i znanstvenom radu u sklopu resora unutarnjih poslova.

Dr. Tomislav Marković (23. 02. 1914. - 18. 07. 1977.) bio je pravnik i kriminalist, idejni začetnik i direktor današnjeg Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja ''Ivan Vučetić'', pokretač i glavni urednik stručnih časopisa Priručnik za stručno obrazovanje službenika unutrašnjih poslova (danas Policija i sigurnost) i Izbor stranih članaka iz stranih časopisa te visokoškolski nastavnik i voditelj Katedre za kriminalistiku na nekadašnjoj Višoj školi za unutrašnje poslove u Zagrebu (danas Veleučilište kriminalistike i javne sigurnosti).

Prof. dr. sc. Duško Modly (19. 05. 1933. - 01. 02. 2019.) je također bio pravnik i kriminalist s višegodišnjim praktičnim iskustvom, dugogodišnji direktor prethodnika današnjeg Centra ''Ivan Vučetić'', sveučilišni profesor i predstojnik katedri za kriminalistiku na brojnim fakultetima u Hrvatskoj i inozemstvu te ujedno i jedan od osnivača i predsjednik Strukovne udruge kriminalista.

Prof. dr. sc. Mladen Singer (07. 10. 1930. - 08. 07. 2014.) djelovao je kao pravnik i kriminolog, bio je član komisija za izradu nekoliko zakona, sveučilišni profesor i pročelnik katedri za kriminologiju i maloljetničku delinkvenciju te zagovornik socijalne pedagogije.

Kako su sva tri kriminalistička i kriminološka stručnjaka bila i iznimno plodni autori, na izložbi se, uz njihove dojmljive biografije i fotografije, prvenstveno mogu razgledati njihova brojna stručna djela i publikacije.

Izložba se može pogledati u knjižnici u Policijskoj školi "Josip Jović" do 29. veljače.

Pisane vijesti