Utrka "Baklja tijela za provedbu zakona za Specijalne OI"

Slika topvijesti/2015/srpanj/TorchRun/16_07_torch_000.jpg

Riječ je o pokretu koji je osnovala Međunarodna udruga šefova policije (IACP) 1984. godine sa svrhom širenja svijesti o potrebi pružanja podrške osobama s intelektualnim teškoćama u njihovoj afirmaciji u društvu, među ostalim i kroz sportske aktivnosti u suradnji sa Specijalnom olimpijadom.

Foto: MUP

Simbolična utrka s olimpijskom bakljom na Policijskoj akademiji – hrvatska policija dio svjetskog pokreta za podršku osobama s intelektualnim teškoćama

 
Nakon što su u lipnju 2014. godine Ministarstvo unutarnjih poslova RH i Specijalna olimpijada Hrvatske potpisali Sporazum o suradnji, u Policijskoj akademiji u srijedu, 15. srpnja, održan je trening za policijske službenike i predstavljanje pokreta "Utrka – Baklja tijela za provedbu zakona za Specijalne Olimpijske igre" (engl. The Law Enforcement Torch Run for Special Olympics).
 
Riječ je o pokretu koji je osnovala Međunarodna udruga šefova policije (IACP) 1984. godine sa svrhom širenja svijesti o potrebi pružanja podrške osobama s intelektualnim teškoćama u njihovoj afirmaciji u društvu, među ostalim i kroz sportske aktivnosti u suradnji sa Specijalnom olimpijadom.
 
Tijekom treninga, kojeg je vodio Jacek Hachulski, regionalni koordinator za Istočnu Europu, projekt je predstavljen odgovornima Ravnateljstva policije, Policijske uprave Zagrebačke i Policijske akademije, a riječi dobrodošlice i pozdrava, te uspjeh u cijelom projektu u koji se uključuje i hrvatska policija poželio je Želimir Radmilović, načelnik Policijske akademije. Treningu su nazočili i Marjan Žuljević, voditelj Policijske škole "Josip Jović", i Silvio Bratković, voditelj Službe za stručno usavršavanje i spcecijalizaciju. Voditelj cijelog događanja bili su Maja Krajcar, voditeljica smjene u Policijskoj školi "Josip Jović", i Damir Barić, pomoćnik zapovjednika Zapovjedništva specijalne policije.
 
Osim policijskim službenicima, Jacek Hachulski održao je prezentaciju projekta i polaznicima Programa srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/ka 2014/2015, a u srijedu popodne održana je i simbolična utrka s olimpijskim plamenom u krugu Policijske akademije. Utrku su nakon treninga osim polaznika Policijske škole "Josip Jović" trčali i atletičari Spcijalne olimpijade Hrvatske, volonteri Crvenog križa, voditelji Policijske škole "Josip Jović", profesori na Policijskoj akademiji, te pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec.
 
Krunoslav Borovec izrazio je zadovoljstvo što se hrvatska policija uključuje u ovaj projekt, dok je Jacek Hachulski rekao kako je uvjeren da će hrvatska policija biti uspješan promotor i promicatelj pokreta "Law Enforcement Torch Run for Special Olympics". Gost na treningu bio je i koordinator Specijalne olimpijade Hrvatske Tihomir Prusina, predstavnici Gradskog društva Crvenog križa Zagreb, te Nataša Muždalo iz Ministarstva znanosti,  obrazovanja i sporta.
 
Ministarstvo unutarnjih poslova i Specijalna olimpijada Hrvatske sporazumom su se suglasili da će surađivati na područjima pripremanja natjecanja za sudjelovanje na igrama Specijalne olimpijade Hrvatske i drugim natjecanjima, promicati program Specijalne olimpijade, poticati integraciju osoba s intelektualnim teškoćama i sportaša s invaliditetom, promicati borbu protiv dopinga i korištenja zabranjenih suspstanci i drugim područjima zajedničkog interesa.
 
Trećeg dana boravka u Hrvatskoj regionalni koordinator Jacek Hachulski s predstavnicima policije posjetio je i Centar za rehabilitaciju Zagreb, gdje je razgovarao s voditeljicom Ružicom Stipčić, te radionicu Centra za rehabilitaciju Zagrebu u partnerstvu s Gradskim društvom Crvenog križa Zagreb.


Stranica