Ususret Svjetskim policijskim i vatrogasnim igrama 2013 – Konferencija globalnog vodstva

Slika topvijesti/2013/kolovoz/belfast000.jpg

Konferencija globalnog vodstva „Partnerstvo u sigurnosti - izgradnja sigurnih i pravednijih društava“ održana je u Belfastu, od 31. srpnja do 1. kolovoza 2013. godine. 

Konferencija globalnog vodstva „Partnerstvo u sigurnosti - izgradnja sigurnih i pravednijih društava“ (Partnerships in Safety - Building Safe & Just Societies), održana je u Belfastu,  od 31. srpnja do 1. kolovoza 2013. godine.

U ime Ravnateljstva policije, na konferenciji su sudjelovali načelnik Uprave policije, Krunoslav Borovec i Jelena Levak, policijska službenica u Uredu glavnog ravnatelja policije.

Konferencija je održana uoči Svjetskih policijskih i vatrogasnih igara, koje su treći po veličini sportski događaj u svijetu. Igre se održavaju svake dvije godine, a  ovogodišnje domaćinstvo Sjevernoj Irskoj dodijeljeno je 2007. godine. U 28 godina povijesti igara, po prvi put će se održati u Ujedinjenoj Kraljevini, a tek treći put u Europi. Na igrama sudjeluje više od 7.000 sportaša iz 62 zemlje koji se natječu u 56 sportova.

Uoči igara, konferencija i održane radionice, pružile su uvid u to kako integrirani rad, učenje i trening unutar policijskog i sigurnosnog sektora mogu donijeti zajedničke prednosti, iskustva i prilike.

Krunoslav Borovec sudjelovao je u radionicama koje se odnose na angažman u zajednici, bavljenje izazovima vezanim uz droge u zajednici te međunarodnu suradnju tijela za provedbu zakona. Upoznat je i s načinima kako se provodi javni red te osigurava mir na ulicama Belfasta i Sjeverne Irske te s načinom funkcioniranja policijskih postaja, njihovim izgledom i osnovnom opremom koja se svakodnevno koristi za održavanje javnog reda. Organiziran je i kratki obilazak policijske akademije, policijskih postaja, opasanih visokim zidovima, s tornjevima i posebnim ulazima za protestante i katolike, takozvanog mirovnog zida te protestantskih i katoličkih četvrti.

Na konferenciji je ekskluzivno predstavljen novi proizvod Randox Rapid Drug Detector koji na tržište izlazi 2014. godine. Uređaj je namijenjen testiranju prisutnosti droga u organizmu, a prvenstveno u pritvorskim i zatvorskim jedinicama. Uzorci se mogu uzimati iz krvi, mokraće i sline, te je intencija da ga nakon kratke obuke mogu koristiti bez posrednog zdravstvenog osoblja i policijski službenici odnosno zatvorsko osoblje za testiranje na široki spektar droga.

Premijer Sjeverne Irske i njegov zamjenik, bivši zapovjednik Irske republikanske armije (IRA),  na otvaranju Konferencije napomenuli su kako bi prije mirovnog sporazuma iz 1998. ovakva konferencija i domaćinstvo Svjetskim policijskim i vatrogasnim igrama bili gotovo nezamislivi, zbog svakodnevnih terorističkih napada, kako s katoličke (IRA), tako i s protestantske strane (UDU i UDA). Usprkos krhkom i prividnom miru, koji održavaju dobro opremljeni i naoružani policijski službenici, Belfast je duboko podijeljen grad u kojem je mir neodrživ i bez takozvanog „peace walla“. Riječ je o visokom zidu koji dijeli pojedine sukobljene siromašne gradske četvrti, u kojima je svaka strana svojim poginulim pripadnicima odala počast muralima koji krase pročelja kuća.

Konferencija  je sponzorirana velikim dijelom od strane tvrtke Randox Testing Service, specijalizirane za testiranja droge i alkohola i pružanje forenzičkih rješenja za policijske službe, zatvore i druga srodna radna mjesta, te vodećeg svjetskog proizvođača i izumitelja Biochip Array tehnologije, posebno dizajnirane za testiranje širokog spektra droga u pritvorskom jedinicama.

Jedan od organizatora je i NI-CO (Northern Ireland Co-operation Overseas), sjeverno irska neprofitna, javna organizacija posvećena izgradnji učinkovitih, odgovornih i održivih institucija javnog sektora. Tijekom posljednja dva desetljeća, NI-CO je postao jedan od vodećih pružatelja praktične obuke i savjetodavnih usluga unutar Ujedinjene Kraljevine za policiju, sigurnosne i hitne službe diljem svijeta, te se specijalizirana za: policiju u zajednici, javni red, ljudska prava, ljudske resurse, upravljanje promjenama, zaštitu podataka, protuterorizam i organizirani kriminal. NI-CO je do sada u Republici Hrvatskoj sudjelovao kao nositelj provedbe nekoliko višemilijunskih MUP-ovih projekta, kao što su WINPRO i WINPRO II, Jačanje kapaciteta MUP-a u području suzbijanja seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja djece, te pružanja pomoći policije ranjivim žrtvama kriminaliteta i slično. 



Stranica