Uspješno završen ciklus zajedničkih obuka Policijske akademije i Uprave za granicu

Po Frontexovim standardima obučena su 134 policijska službenika za zaštitu državne granice koji službu obavljaju na vanjskoj granici Europske unije

FOTO: PA

U četiri termina u Spačvi i dva u Kuparima 134 policijska službenika iz policijskih uprava osječko-baranjske, vukovarsko-srijemske, brodsko-posavske, sisačko-moslavačke, karlovačke, ličko-senjske, šibensko-kninske, zadarske, splitsko-dalmatinske i dubrovačko-neretvanske uspješno su završila obuku za vođe grupe po Frontexovim standardima.

Na zatvaranju posljednje, šeste obuke polaznicima su se obratili Kristina Ciprić, nacionalna koordinatorica za obuku iz Uprave za granicu, Mirjana Abramović, pomoćnica načelnice Policijske akademije za obrazovanje i standard i Frontexova trenerica te Krešimir Kaniža, također Frontexov trener, uz kolege s Policijske akademije Roberta Kralja, Nikolu Slameka i Denisa Kušnjačića.

Pomoćnica Abramović čestitala im je i zahvalila na uloženom trudu i entuzijazmu. Dodala je kako je svjesna da su na obuke već došli s golemim iskustvom, ali su im pristupili otvorena srca i uma, što je uvijek prigoda za stjecanje dodatnih znanja. Motivacija je ono što nas u našem poslu mora činiti drugačijima, naš je poziv vezan uz cjeloživotno usavršavanje i jedino uz znanje i motivaciju možemo biti dobri lideri mladim policajcima.

Polaznici su organizatorima obuke zahvalili odličnim povratnim reakcijama: „Ovo je najbolja obuka na kojoj sam bio u 30 godina moje policijske karijere. Situacijske vježbe su najbolji način učenja. Šteta što obuka traje samo tri dana i nadam se da će se proširiti i na mlade ljude kojima će ovakav način obuke biti iznimno dragocjen“, rekao je jedan od vođa grupe.

Obuka se, naime, sastoji većinom od praktičnih situacijskih vježbi, a cilj je da polaznici kroz simulacije stvarnih situacija s terena osvijeste dobre i loše strane svojih postupaka, osobito u postupanjima s ranjivim skupinama. Pritom je ideja bila omogućiti vođama grupe iz raznih dijelova Hrvatske razmjenu znanja i iskustava kroz praktičan rad na terenu.

Također je važno napomenuti kako su znanja, vještine i kompetencije te ishodi učenja u skladu s kvalifikacijskim okvirom vezanim za poslove granične policije i Frontexovim standardima, a obuku su provodili certificirani Frontexovi treneri – Mirjana Abramović i Krešimir Kaniža, dok su se na ovoj obuci pridružili i predavači Damir Butina iz PU karlovačke i Mario Komarica iz PU sisačko-moslavačke, također iznimni stručnjaci iz područja djelokruga rada granične policije, na čemu im je posebno zahvalila pomoćnica Abramović.

Pomoćnica Abramović na kraju je posebno zahvalila i domaćinima iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske, kolegi Anđelku Janiću te osobito Mati Kozini iz PGP Bajakovo, koji je na tri obuke u Spačvi bio dio tima kao jedan od njih – vođa grupe. „Kolega Kozina bio je primus inter pares, 'prvi među jednakima', vođa grupe koji ima znanje, iskustvo i obrazovanje, odlike pravog profesionalca, kolege i, na kraju, novog prijatelja svima nama, nasljedstvo koje osim znanja moramo ostaviti mladima. Hvala vam svima i vidimo se uskoro!“ zaključila je. 

Pisane vijesti