Uspješno provedena obuka policijskih službenika iz područja topografije

Polaznici su slušali predavanja iz topografije, traganja i protutraganja te prve pomoći, a stečeno znanje mogli su primijeniti na praktičnim vježbama unutar poligona

Obuka policijskih službenika iz područja topografije održana je od 12. do 16. lipnja 2023. godine na Vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju.

Na obuci je sudjelovalo ukupno 25 polaznika: pripadnici Granične policije za zaštitu državne granice iz PU sisačko-moslavačke, PU karlovačke, PU brodsko-posavske, PU osječko-baranjske, PU vukovarsko-srijemske, PU ličko-senjske, PU zadarske, PU šibensko-kninske, PU splitsko-dalmatinske i PU dubrovačko-neretvanske; Jedinice specijalne i interventne policije iz PUZ-a i PU splitsko-dalmatinske te pripadnici Interventne policije iz PU šibensko-kninske, PU zadarske i PU dubrovačko-neretvanske.
 
Polaznici su slušali predavanja iz topografije, traganja i protutraganja te prve pomoći, a stečeno znanje mogli su primijeniti na praktičnim vježbama unutar poligona. Usvojena znanja su mogli provjeriti te korigirati na završnoj vježbi poludnevne hodnje sa zacrtanim kontrolnim točkama i demonstracijom pružanja prve pomoći unesrećenima.
 
Obuka je provedena u organizaciji Hrvatske kopnene vojske, Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, Vojno-obavještajne satnije iz Vinkovaca i Knina, a među polaznicima su bili i dvoje djelatnika Policijske akademije, Davor Benšak iz Policijske škole "Josip Jović" i Iva Eraković iz Službe za policijski trening, koja je ujedno i prva žena koja je pohađala navedenu obuku te svojim primjerom potaknula angažman i drugih policijskih službenica.                         
 
Članovi tima imali su priliku provesti zahtjevne praktične vježbe u stvarnim uvjetima na terenu s namjerom mogućeg postupanja u različitim situacijama zaštite tzv. zelene granice, a pri čemu je naglasak stavljen na zaštitu ljudskih prava i postupanje prema ranjivim skupinama.
 
Bila je to prilika da se članovi tima teorijski i praktično obrazuju u topografskome području da bi se ovakva znanja, vještine i iskustva po potrebi moglo realizirati i u naravi. Krajnji cilj izobrazbe jest konkretan doprinos snaženju kapaciteta MUP-a RH uz zaživljene kvalitetne nacionale programe za graničnu policiju i za druge rodove policije.
 
Naglašavamo da je uočena visoka profesionalna razina svladavanja zadataka od strane polaznika, ali i nadasve visoka razina profesionalizma i pristupačnosti voditelja i predavača same obuke.

Shodno postignutim uspjesima pri kraju uspješne obuke polaznicima su dodijeljene zaslužene potvrde o završenoj obuci.

Stranica