Uspješno provedena edukacija policijskih službenika granične policije o primjeni Entry/Exit sustava

Policijski službenici koji su prošli edukaciju nastavljaju prenositi stečena znanja i vještine kako bi svi policijski službenici granične policije spremni dočekali početak uspostave Entry/Exit sustava

Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ u suradnji s Upravom za granicu a uz potporu tvrtke INsig2, od 25. svibnja do 28. lipnja 2024. godine u Smještajno-obučnom centru granične policije „Spačva“ provela je obuku policijskih službenika granične policije iz područja primjene Uredbe i korištenja informatičkog sustava koji podupire provedbu Entry/Exit sustava.

Obuku je uspješno prošlo 19 nacionalnih multiplikatora, koji su svoja znanje prenijeli na 94 policijska službenika granične policije, odnosno regionalna multiplikatora.

Kako bi se postigao viši stupanj zaštite vanjske granice Europske unije i schengenskog prostora, Hrvatska će uz druge države članice Europske Unije koristiti novi sustav evidentiranja ulaska i izlaska na vanjskim granicama. Entry/Exit (EES) sustav je automatizirani sustav koji će Europska unija koristiti za nadzor prelaska vanjske granice državljana trećih zemalja koji podliježu Uredbi EU 2017/2226. Tako će se prikupljati podaci o državljanima trećih zemalja na vanjskim granicama Europske Unije i ukinuti otiskivanje pečata u putovnicama.

Policijski službenici su u teorijskim predavanjima naučili primjenu zakonskog okvira Uredbe, a potom su na praktičnim situacijskim vježbama analizirali potencijalne događaje prema zadanim scenarijima. Regionalni multiplikatori će nakon uspješne edukacije dalje prenositi stečena znanja i vještine policijskim službenicima, kako bi svi policijski službenici koji će obavljati poslove granične policije uz pomoć Entry/Exit sustava, spremni dočekali početak uspostave rada sustava, koji je predviđen za listopad ove godine.

 

Stranica