Uspješno proveden EU Twinning projekt

Slika topvijesti/2015/ozujak/Zatvaranje_projekta_3_2015/TV_zatvaranje_projekta1.jpg

“Priprema za implementaciju i korištenje Schengenskog informacijskog sustava SIS/SIRENE i Europskog uhidbenog naloga EUN”, šestomjesečni projekt financiran unutar EU IPA 2011. programa za Republiku Hrvatsku svečano je zatvoren, danas, 25. ožujka u Ravnateljstvu policije.

Foto: MUP

“Priprema za implementaciju i korištenje Schengenskog  informacijskog sustava SIS/SIRENE i Europskog uhidbenog naloga EUN”, šestomjesečni projekt financiran unutar EU IPA 2011. programa za Republiku Hrvatsku svečano je zatvoren, danas, 25. ožujka u Ravnateljstvu policije.

Sudionicima svečanog zatvaranja prigodno su se obratili, čestitali suradnicima na uspješnoj provedbi Projekta i osvrnuli se na njegove rezultate, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Nebojša Kirigin, voditeljica Odjela za političko izvještavanje i analize pri Predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj Mirella Rašić, savjetnica ravnateljice Pravosudne akademije Sanda Hrsto i voditelj Ureda u Veleposlanstvu Republike Litve u Zagrebu Deividas Stankevičius.  

„Čestitam suradnicima i voditeljima na uspješno završenom Projektu. Ovo je jedan veliki korak prema procesu schengenske evaluacije koja slijedi početkom srpnja ove godine, a svi znamo da taj proces nije nimalo lak. Glavni vanjskopolitički cilj Republike Hrvatske je ulazak u schengenski prostor. Najveći nositelj projekta ulaska u schengensku zonu je Ministarstvo unutarnjih poslova RH koje će u suradnji s Ministarstvom pravosuđa, Ministarstvom financija i drugim tijelima državne uprave raditi kako bismo što prije zadovoljili uvjete ulaska u schengensku zonu, a nadam se i ubuduće uspješnoj suradnji s Republikom Litvom jer ovaj Projekt dokazuje koliko je ona bila uspješna“ - rezimirajući doprinos ovog Projekta schengenskom evaluacijskom upitniku prisutnima se obratio pomoćnik ministra Nebojša Kirigin. 

Rezultate projekta detaljno su predstavili voditelj projekta s litvanske strane Arturas Šimelionis, i voditelj projekta za Hrvatsku Marijo Rošić.

Proračun projekta iznosio je gotovo 190 tisuća eura, a nominirala ga je Uprava kriminalističke policije Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova RH u svrhu jačanja kapaciteta svih nadležnih tijela (policije, sudstva, državnog odvjetništva i Ministarstva pravosuđa) koja sudjeluju u postupku izdavanja i izvršavanja EUN-a (Europskog uhidbenog naloga), te jačanja svijesti za sve krajnje korisnike o funkcionalnostima sustava SIS II.

Ovo je prvi projekt na području unutarnjih poslova između Republike Hrvatske i Republike Litve. Tijekom provedbe projekta litavski su stručnjaci pokazali visoki stupanj stručnosti i spremnost da predstave i prenesu svoja znanja o provedbi sustava SIS II (Schengen information system) i EAW-a (European arrest warrant). Dogovoreni su studijski posjeti hrvatskih stručnjaka u Litvu i Latviju, što predstavlja dodatnu korist od projekta. Uzimajući u obzir usporedive podatke obiju država (veličina državnog područja i broj stanovnika, ustroj policije, broj podataka uvedenih u sustav SIS, ustroj sudstva itd.), ovaj projekt može služiti kao dobar temelj za buduće projekte na području unutarnjih poslova između Republike Hrvatske i Republike Litve. 

Ciljna skupina projekta su djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske u svojim unutarnjim ustrojstvenim jedinicama: Uprava kriminalističke policije, Uprava granične policije i Uprava policije, kao i suci, tužiteljstvo, pravosudno osoblje i djelatnici Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske. Projekt je provodilo Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske u suradnji s policijskim odjelom Ministarstva unutarnjih poslova i Uredom glavnog tužitelja Republike Litve.

Realizirano je niz aktivnosti: 16 radionica i seminara u Osijeku, Rijeci, Splitu, Zagrebu i Varaždinu za policajce, državne odvjetnike, suce i djelatnike Ministarstva pravosuđa na kojima je sudjelovalo 446 sudionika, održana su 2 tečaja obuke za buduće predavače (policijska i pravosudna tijela), hrvatski stručnjaci (policija, suci, državni odvjetnici i predstavnici Ministarstva pravosuđa) su proveli 240 sati u studijskim posjetima u Litvi i Latviji, izrađeni su programi obuke s detaljnim nastavnim planom.

Rezultati ovog projekta će se izvrsno uklopili u pripremu odgovora na schengenski evaluacijski  upitnik  za područja policijska suradnja i Schengenski informacijski sustav/SIRENE.



Stranica