Unapređenje položaja žrtve nasilja u obitelji

Na skupu je naglašena nužnost trajnog i usklađenog djelovanja državnih institucija, civilnog društva, stručnjaka, javnosti te svih ostalih društvenih dionika

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, na Policijskoj akademiji u Zagrebu je u ponedjeljak, 25. studenoga održan stručni skup pod nazivom „Unapređenje položaja žrtve nasilja u obitelji“.
 
Svjesni važnosti koordinacije predstavnika državnih institucija i organizacija civilnog društva koje se bave navedenim problemom, današnji skup okupio je stručnjake iz različitih područja kako bi svojim iskustvom, partnerstvom i razmjenom mišljenja potaknuli bolju suradnju u svrhu učinkovitije zaštite žrtava nasilja u obitelji.
 
O stanju i kretanju kriminaliteta nasilja u obitelji, iz Ministarstva unutarnjih poslova govorila je Anita Matijević, voditeljica Odjela maloljetničke  delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji u Upravi kriminalističke policije.
 
Anita Matijević posebno je istaknula važnosti prijavljivanja saznanja ili sumnji na nasilje u obitelji kao i kontinuirano provođenje preventivnih programa.
 
U svrhu stjecanja jasnije slike kako u praksi funkcionira zaštita prava žrtava nasilja u obitelji te o pružanju pomoći žrtvama govorili su: Tatjana Katkić Stanić, načelnica Sektora za koordinaciju politika i unapređenje stručnog rada centara za socijalnu skrb u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Maida Pamuković, voditeljica Odjela za razvoj i  koordinaciju sustava podrške žrtvama i svjedocima i međunarodnu suradnju u Ministarstvu pravosuđa, Danijela Štimac Grbić, voditeljica Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Darko Tot, načelnik Sektora za zajedničke poslove i programe u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Svjetlana Knežević iz Udruge B.a.B.e. te Sandra Turkanović i Mateja Bubaš iz Ženske grupe Korak Karlovac.               
                
U svrhu stvaranja uvjeta za trajnu dobrobit i zaštitu žrtava nasilja u obitelji, svi sudionici stručnog skupa naglasili su nužnost trajnog i usklađenog djelovanja državnih institucija, organizacija civilnog društva, stručnjaka, javnosti te svih ostalih društvenih dionika.


Stranica