U Vinkovcima održana promocija zanimanja policajac/policajka

Kroz dinamičan program učenicima završnih razreda srednjih škola predstavljeno je postupanje policijskih službenika u različitim situacijama

Promociju zanimanja policajac/policajka PU vukovarsko-srijemska održala je danas, 17. travnja, u prijepodnevnim satima u sportskoj dvorani Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca u Vinkovcima.

Kroz energičan i dinamičan program, učenicima završnih razreda vinkovačkih srednjih škola, predstavljeno je postupanje policijskih službenika u različitim situacijama.
Demonstrirano je postupanje policije prilikom narušavanja javnog  reda i mira, svladavanja napadača koji uporabom fizičke snage, vatrenog oružja, hladnog oružja ili pak, uporabom pogodnog predmeta želi ozlijediti policijskog službenika.

U simulacijama različitih situacija koji zahtijevanju brz i učinkovit odgovor policije, pokazana je potpuna spremnost i uvježbanost, kvalitetan timski rad i iznimna srčanost policijskih službenika Interventne jedinice policije što je ponukalo i nekoliko odvažnih kandidata iz publike da se pridruže policijskim službenicima u programu i iskušaju vlastite tjelesne i motoričke sposobnosti na istovjetnom poligonu koji  je potrebno savladati, postizanjem zadanih normi, pri testiranju kandidata prijavljenih na natječaj za zanimanje policajac/policajka.

Motivirajuću atmosferu u dvorani dodatno su obogatili nastupi policijskih pasa - psa napadača i psa za detekciju eksploziva. Nepogrješivi pseći instinkt, uz kombinaciju naučenih ponašanja i razumijevanja ključnih riječi i pokreta policijskih službenika, zaslužan je za spektakularne scene svladavanja napadača te otkrivanja sumnjivih paketa s eksplozivom, koje je publika nagradila gromoglasnim pljeskom.

Vinkovački srednjoškolci, zadovoljni viđenom prezentacijom, znatiželjno su po završetku programa razgledali izložbene prostore na kojima su razni rodovi policije izložili opremu i oružja koja koriste u svakodnevnom radu, dok su informacije o uvjetima za prijavu za natječaj za zanimanje policajac/policajka, što je mlade najviše zanimalo, mogli dobiti iz prve ruke - od načelnika Policijske akademije Dubravka Novak, voditeljice Policijske škole „Josip Jović“ Renate Odeljan i načelnika PU vukovarsko-srijemske Fabijana Kapulara. Mnoge srednjoškolce su ponukali da se odvaže i na licu mjesta pokušaju ispuniti postavljene norme u poligonu, a one koji su zadovoljili, nagradili su promidžbenim materijalima ovogodišnje kampanje za upis kandidata u program školovanja za policijsko zanimanje.

Izložbeni dio programa obogatio je poseban prostor Muzeja policije koji je predstavila voditeljica Muzeja Helena Biočić. Za ovu prigodu, pomno odabrani dijelovi policijskih odora i oznaka, policijskih zvanja, oznaka pojedinih policijskih postrojbi iz vremena Domovinskog rata, registracijskih tablica za vozila, značajnih monografija i ostalih publikacija o radu policiji i mnogi drugi eksponati svjedočili su o neospornom tragu i značaju koje policija ima u suvremenoj povijesti hrvatske države.

Cjelokupni program kojim je PU vukovarsko-srijemska željela policijski posao predstaviti građanima, posebice mladima kako bi ih ponukala da se prijave na natječaj za Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka 2018/2019 godine, organiziran je uz podršku Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vinkovaca, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - Područni ured Vinkovci, Zajednice športskih udruga Grada Vinkovaca i ravnatelja vinkovačkih srednjih škola.

Stranica