U Valbandonu započela Frontexova obuka policijskih službenika

Cilj je ojačati zajedničke kapacitete za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama kako bi se suzbile nezakonite migracije  

U ponedjeljak, 27. svibnja u Valbandonu je započela Frontexova (Europska agencija za graničnu i obalnu stražu) obuka European Border and Coast Guard Team – Land Border Surveillance Officer Training za policijske službenike zemalja Europske unije, koja se provodi u organizaciji Policijske akademije, inače partnerske Frontex akademije.

Obuka će se provoditi do 2. lipnja, a kao predstavnik partnerske akademije i Frontexa otvorila ju je koordinatorica Frontex aktivnosti i pomoćnica  načelnika Policijske akademije za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju Mirjana Abramović, koja je naglasila kako se ovim projektom nastoji stvoriti jedinstveni način obuke u svim zemljama članicama uz razumijevanje raznolikosti u multikulturalnom treningu, odnosno radnom okruženju.

- Pritom je važno uskladiti ponašanja unutar država članica u skladu sa zakonodavstvom te temeljem različitih postupanja prilikom izvršavanja zadanih zadaća doći do zajedničkog cilja, usvojenog i ujednačenog. Posebna je pozornost usmjerena na promicanje interkulturalnih sadržaja i vrednota, čime se omogućava osvješćivanje polaznika obuke o važnosti stvaranja interkulturalnih kompetencija koje su nužne za interakciju, odnosno sudjelovanje policijskih službenika u provedbi zajedničkih operativnih akcija - pojasnila je pomoćnica načelnika Abramović. Važnost praktičnih obuka za sudjelovanje u međunarodnim misijama istaknuo je i Krešimir Kaniža, trener za Land Border Surveillance i predstavnik Uprave za granicu, koji će ovaj put biti odgovoran za uspješnu provedbu vježbe.

Naime, Republika Hrvatska ulaže u jačanje kapaciteta i edukaciju policijskih službenika, pogotovo s obzirom na članstvo u Europskoj uniji. Cilj provođenja ovakvih obuka je ojačati zajedničke kapacitete za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama kako bi se suzbila problematika nezakonitih migracija, ali i kako bi se zaštitile ranjive skupine.

Kao krovna europska organizacija granične policije, Frontex pruža dodatnu tehničku i financijsku podršku državama članicama Europske unije, koje su suočen s ozbiljnim migracijskim pritiskom. Organiziraju se obuke i edukacije policijskih službenika, a Frontex pruža i financijsku potporu kroz nabavku opreme nužne za provođenje obuka, seminara i edukacija policijskih službenika, s rezultatom jačanja kapaciteta granične policije i jačanja kapaciteta obučnih centara, prvenstveno Policijske akademije, kao partnerske akademije Frontexa i granične policije kao prioritetne u kontekstu nadzora vanjske granice Europske unije.

Svakako je bitno napomenuti da je Policijska akademija Ministarstva unutarnjih poslova trenutno vodeća Frontexova partnerska akademija po broju aktivnosti i uspješnim rezultatima provedenih i organiziranih obuka/tečajeva i seminara.

Stranica