U suradnji s Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih održana andragoška radionica

Predavači i voditelji programa stručnog usavršavanja i specijalizacije imali su prigodu proširiti svoja znanja i vještine u planiranju nastave prema ishodima učenja i korištenju aktivnih metoda učenja

Na Policijskoj akademiji 1. prosinca 2021. održana je jednodnevna andragoška radionica na kojoj su predavači i voditelji programa usavršavanja i specijalizacije policijskih službenika proširili svoja znanja i vještine u planiranju nastave prema ishodima učenja i aktivnim metodama učenja. Riječ je o događanju organiziranom u suradnji s Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO), u sklopu aktivnosti Jačanje kompetencija obrazovnog osoblja u ustanovama za obrazovanje odraslih projekta Promocija cjeloživotnog učenja faza II, koji se financira iz Europskog socijalnog fonda. Ova je radionica prva u nizu, a ASOO planira u sklopu projekta održati još 24 ovakve jednodnevne andragoške radionice u ustanovama za obrazovanje odraslih diljem Hrvatske, napomenula je Ana Pikelja, predstavnica Agencije.

Radionica je sadržajno usredotočena na praktične, primjenjive vještine predavača, a vodili su je iskusni predavači doc.dr.sc. Goran Lapat s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu i Goran Sirovatka s Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, redoviti suradnici ASOO-a u provedbi radionica za predavače ustanova za obrazovanje odraslih. Polaznici su se tako mogli podsjetiti svojih andragoških znanja te ih proširiti novim spoznajama vezanim za planiranje i realizaciju nastave usmjerene prema polazniku. Također su imali prigodu primijeniti znanje i vještine u brojnim zadacima te na zabavan i interaktivan način osvijestiti prednosti aktivnih nastavnih metoda te rada u paru ili skupini.

Radionicu su otvorili načelnica Policijske akademije dr.sc. Davorka Martinjak i voditelj Službe za stručno usavršavanje i specijalizaciju Ilija Jakić, pozdravivši predavače i polaznike. Predavači u sklopu programa cjeloživotnog učenja Policijske akademije iskusni su stručnjaci u područjima kojima se bave, a ovom im se suradnjom namjerava osigurati i kontinuirana andragoška potpora, rekla je tom prigodom načelnica. Za 2022., naime, planirano je održavanje 20 sličnih andragoških radionica, po jedna u svakoj policijskoj upravi, kako bi se predavačima iz svih uprava omogućilo osvježavanje i proširivanje andragoških znanja te posljedično poboljšala kvaliteta programa policijskog obrazovanja.

Policijska akademija s Agencijom vrlo uspješno surađuje, a osobito je intenzivna suradnja bila tijekom izrade kurikuluma za srednjoškolski program za stjecanje kvalifikacije policajac/policajka. Ovom radionicom, međutim, suradnja je uspješno proširena i u području obrazovanja odraslih te će se iduće godine dodatno intenzivirati.

Pisane vijesti