U Spačvi završena prva od četiri obuke za vođe grupa granične policije

U suradnji Uprave za granicu i Policijske akademije osmišljen program praktičnih obuka po Frontexovim standardima  

Policijska akademija u suradnji s Upravom za granicu organizirala je obuku za policijske službenike za zaštitu državne granice koji službu obavljaju na vanjskoj granici Europske unije. U četiri planirane obuke ukupno će biti obučeno gotovo stotinu graničnih policajaca, a cilj je obuke osposobiti policijske službenike za zaštitu državne granice iz područja nadzora i zaštite državne granice po Frontexovim standardima, te time pokazati i poduprijeti najbolju praksu vezanu za obavljanje poslova granične policije u segmentu zaštite državne granice i kompenzacijskih mjera.

Znanja, vještine i kompetencije te ishodi učenja u skladu su s kvalifikacijskim okvirom vezanim za poslove granične policije i odgovaraju razinama 4 i 5 prema Frontexovim standardima, a obuku provode certificirani Frontexovi treneri – Mirjana Abramović i Krešimir Kaniža.

Trodnevna obuka sastoji se od kratkog teorijskog dijela i praktičnih situacijskih vježbi. Teorijski dio obuhvaća predavanja o međunarodnoj suradnji u sklopu Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex), temeljnim pravima, topografiji te korištenju službenih pasa u zaštiti državne granice. Vježbe, pak, pokrivaju četiri nastavne cjeline – postupanja prilikom sumnje na trgovanje ljudima, postupanja vezana za prikupljanje informacija i kompenzacijske mjere, postupanja vezana za tražitelje međunarodne zaštite te postupanja u uvjetima smanjene vidljivosti – i obuhvaćaju najveći dio obuke. Cilj je da polaznici kroz simulacije stvarnih situacija s terena osvijeste dobre i loše strane svojih postupaka, osobito u postupanjima s ranjivim skupinama.

Budući da je dosadašnja praksa pokazala potrebu za unapređenjem koordinacije među grupama na terenu, naglasak je u svim vježbama na komunikaciji unutar grupa te s operativnim centrom, kao i na upravljanju te koordinaciji više grupa prilikom provođenja zajedničke operacije. Pomoćnik načelnika Uprave za granicu Gilio Toić Sintić na završnoj svečanosti istaknuo je važnost obuke granične policije kao jednog od prioriteta Ravnateljstva policije, a posebice važnost okupljanja vođa grupa i međusobnu razmjenu iskustava, znanja i kompetencija te njihovu primjenu u rukovođenju.

Kako je napomenuo potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, činjenica je da je Hrvatska zemlja s najduljom kopnenom granicom na potencijalno najtežoj migrantskoj ruti koja treba i mora biti u Schengenu, te je krajnji cilj ovih obuka primjena stečenog znanja te jačanje kapaciteta granične policije u smislu unaprjeđenja koordinacije na terenu s ciljem zaštite vanjske granice Europske unije i suočavanja s izazovima koje donose nezakonite migracije.
 

Stranica